Hokejisté vyhráli nad SSSR, fanoušky označila KGB za teroristy a začala normalizace

V březnu 1969 se ve Švédsku odehrála jedna z velkých bitev československého národa. Bylo to v době, kdy naší zemi okupovaly ruské tanky. Lidé bezmocně sledovali sovětské vojáky, jak obsazují naši zem.

Ve Švédsku se konalo mistrovství světa v ledním hokeji. Naši hráči nastoupili na led proti Sovětskému svazu. Celý národ sledoval, jak tato bitva dopadne. V obou zápasech jsme vyhráli.

150 tisíc lidí euforicky slavilo na pražském Václavském náměstí, čehož využila StB a sovětská KGB. Z demonstrantů udělali fašistické zločince a teroristy. Za měsíc se moci chopili komunisté kolem Gustava Husáka a začalo dlouhé a temné období naší historie – normalizace.

Čtěte také

Někteří českoslovenští hráči si před druhým rozhodujícím zápasem přelepili páskou rudou hvězdu nad československým lvíčkem ve státním znaku, který nosili na svých dresech na hrudi. Během oslav se stali národními hrdiny.

To některým nebránilo, konkrétně hokejistům Pospíšilovi, Machačovi a Jiřímu Holíkovi, přijmout v době normalizace státní vyznamenání od prezidenta Husáka. Všechnu slávu roku 1969, slavný hokejový turnaj i vyhazov z nároďáku a za normalizace krátký návrat na špičku prožil jeden z pěti „přelepkářů“, legendární sparťanský hokejista, rekordman a vynikající vypravěč Jan Havel.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio