Hokej jako budějcký fenomén oslavuje výstava. Připomíná úspěchy i důležité hráče

6. únor 2019 14:13

Před více než 90 lety se v Českých Budějovicích zrodil ligový klub ledního hokeje, přímý předchůdce dnešního Motoru. Jeho nejvýznamnější okamžiky i hráče teď připomíná výstava Hokej – Budějcký fenomén v Jihočeském muzeu.

Expozice představuje dobové fotografie, trofeje nebo medaile. Součástí je ale i hokejová šatna, takže si návštěvníci mohou vyzkoušet hokejovou výstroj přímo ve výstavním sále.

Jedna z vitrín se věnuje začátkům českobudějovického hokeje. „Byly takové rozpačité. Původně se měly spojit tři kluby, potom se spojily dva a od ledna 1928 vystupoval sportovní klub AC Stadion, který sdružoval všechny tehdy myslitelné sporty od atletiky, přes házenou až po plavání. Velmi záhy se ale ukázalo, že hokejový odbor je ze všech daleko nejúspěšnější a nejviditelnější,“ říká autor výstavy Ladislav Lhota.

Bezpochyby největším úspěchem zůstává zisk poháru pro mistra československé soutěže ze sezóny 1950/51. Pohár je také k vidění na výstavě, ale řada samotných hráčů ho nikdy neviděla. „Tehdy byly takové zmatky, nic nebylo pořádně dotažené. Hokejisté pohár dostali až zpětně po několika týdnech, do Prahy pro něj jel kapitán s tajemníkem, ale většina hráčů ho nikdy nespatřila,“ vysvětluje Ladislav Lhota.

České Budějovice jsou podle něj stále považovány za jednu z tradičních bašt hokeje. „Nikdo si nedokáže představit, že by dlouhodobě byla hokejová elita bez Českých Budějovic. Všichni, koho potkám, říkají, že nám drží palce a těší se, až se Budějovice vrátí do extraligy, kam prostě patří,“ dodává Ladislav Lhota.

Závěrečná část výstavy představuje odchovance budějovického hokeje na mezinárodním poli. „Českobudějovickým klubem prošlo 23 mistrů světů. Někteří byli odchovanci, někteří vzešli z jiných jihočeských klubů a někteří přišli už s tím titulem mistra světa a tady ještě něco odehráli, ale už také patří do historie budějovického hokeje,“ upřesňuje autor.

Pamatuje protektorátní ligu i hokej na slepém rameni Malše. Václav Lenc letos oslavil 98. narozeniny

Václav Lenc, jeden z nejstarších pamětníků českobudějovického hokejového klubu

Českobudějovický hokejový klub HC Motor si letos připomněl 90 let od svého založení. Jeden z jeho nejstarších pamětníků, Václav Lenc, má ještě o osm let víc. Legendární hokejista prožil v klubu několik sezón.

Návštěvníci uvidí dresy, medaile mistrů světa i medaile z olympiád. „Zlatá olympijská chybí, protože tam žádný hráč z Budějovic nebyl, i když Václav Prospal k tomu měl velice blízko, byl v nominaci, ale zranění mu nedovolilo se do Nagana podívat,“ připomíná Ladislav Lhota.

Součástí expozice jsou i unikátní filmové snímky a videa. Výstava Hokej – Budějcký fenomén potrvá v Jihočeském muzeu do 30. dubna.

V úterý 12. února se navíc uskuteční v barokním sále muzea autogramiáda hokejového týmu ČEZ Motor České Budějovice. Začátek je v 16 hodin, organizátoři doporučují fanouškům, aby si k podpisu přinesli vlastní artefakty, knihy a fotografie.

Spustit audio

Související