Hlavní úkol nadcházejících měsíců? Dokončit očkování seniorů a chronicky nemocných

Síla ochrany očkování u lidí očkovaných v lednu a únoru může na podzim klesat. Upozorňuje na to Ústav zdravotnických informací a statistiky. Vakcinologové a imunologové doporučují zejména lidem starším 60 let, chronicky nemocným nebo zdravotníkům zajít si pro třetí očkovací dávku.

Pro třetí dávku očkování proti koronaviru si zatím došla zhruba osmina lidí, kteří na ni mají nárok – k sobotě jich bylo přes dva a půl tisíce. Do konce září si pro posilující dávku, která zvyšuje míru protilátkové i buněčné imunity, může zajít zhruba 40 tisíc lidí.

Vakcinologové, ale také Ústav zdravotnických informací a statistiky mimo jiné upozorňují, že na podzim může u lidí, kteří šli na očkování jako první, imunitní reakce klesat. Ukázalo se to třeba už v Izraeli. Může za to nejenom nakažlivější delta varianta, ale právě i časový odstup od podání vakcíny.

Na severu Moravy má imunitu jen každý pátý

Rizikové je to právě pro seniory. Podle ÚZIS navíc skoro dvě třetiny lidí starších 60 let trpí chronickými onemocněními a někteří jich mají hned několik – ti jsou vůči koronaviru ještě zranitelnější. V Česku je také stále přes 400 tisíc lidí starších 60 let bez jakékoli imunity proti koronaviru. V Moravskoslezském kraji nemá očkování ani imunitu po prodělaném onemocnění pětina lidí v této věkové skupině.

Ministerstvo zdravotnictví proto přichystalo novou kampaň, která má vyvracet nejčastější mýty o očkování. Proočkovanost v Česku sice celkově roste, ale stále je riziko, že by na periferiích na podzim mohla vznikat ohniska nákazy. Problém je to nadále hlavně na Moravě. ÚZIS uvádí, že pokud se právě tyto lidi podaří proočkovat, nemusí se i přes rostoucí trend epidemie zvyšovat zátěž nemocnic.

autoři: Matěj Skalický , and
Spustit audio