Hlavní postavy jsou outsideři, mezi kterými to jiskří, shodují se scenáristé nového seriálu Docent

6. únor 2023

Podle herečky Terezy Ramba je Docent, kterého ve stejnojmenném televizním seriálu České televize hraje Ivan Trojan, akademik a pedant, „její“ kapitánka Fousová je pak problémová mladá policistka, trochu lempl. „Je to čistá fikce, na rozdíl od Případů 1. oddělení, které měly podtext reálných případů,“ říká jeden z jeho scenáristů Josef Mareš, bývalý šéf pražské mordparty.

„Pro mne je Docent hrozně hezký příběh, který je hodně podobný reálu. Jsou to postavy, které tam zdánlivě nepatří, a outsideři, mezi kterými to hezky jiskří. Navíc je to i výborně vymyšlený detektivní příběh, ve kterém je co objevovat,“ doplňuje druhý scenárista a novinář Jan Malinda.

„Když jsme s Případy 1. oddělení začínali, tak to mělo podtext reálných příběhů a lidé na to slyšeli. Je to velice oblíbený seriál, má výbornou sledovanost a hodnocení. Myslím, že se toho ostatní autoři chytli – a teď je snad každý kriminální seriál založen na reálných případech. No, někdy je to natočeno tak, že kdybych ho v reálu znal, nepoznám ho,“ uvažuje Mareš.

Tereza Ramba a Ivan Trojan v minisérie Docent

U každého seriálu jsou podle Mareše nejdůležitější hlavní postavy. „Tak, aby byly zajímavé a diváci si je pamatovali,“ říká s tím, že v Docentovi by ústřední dvojice zapamatovatelná být měla.

„A když pak někdo řekne, že není možné, aby se tito dva vůbec kdy potkali, tak to teoreticky možné je. I proto je příběh zajímavější, než kdyby to byla jen obyčejná kriminálka,“ myslí si bývalý vyšetřovatel.

„Dobrý film i dobrý seriál poznáte podle toho, že diváci neříkají, že tam výborně hrál například Miloš Kopecký, ale doktor Strossmayer. My teď samozřejmě nevíme, jestli se nám to povedlo – to se dozvíme za rok nebo i za pět. Až jestli Stehlík a Fousová nějak zlidoví, ale náš cíl to byl,“ přiznává novinář Malinda.

Tereza Ramba a Ivan Trojan v nové minisérii Docent

„Proto jsme na těch postavách lpěli a dlouho pracovali. Původní nápad přinesl Josef Mareš: z Policejní akademie přijde teoretik docent Stehlík a přidá se k lehce šílené holce. Pak jsme si xkrát kladli otázku, proč je takový a proč je taková ona. Taky říkáme, že je to celé vymyšlené, ale já vím, že jsem častokrát lovil v okruhu svých kamarádů a známých. Abych postavám mohl sám za sebe uvěřit, tak spoustu vlastností a okolností jsem si tak různě ukradl,“ dodává novinář.

Josef Mareš a Jan Malinda

Malinda se navíc domnívá, že i v kriminálkách chce divák hlavně vidět lidský příběh. „A na žánru moc nezáleží. Osobně se dívám proto, abych u toho měl nějaký příjemný pocit.“

Na sérii Docent pracovali dlouho, figurám museli věřit, shodují se oba scenáristé Josef Mareš a Jan Malinda.

V Hovorech vzpomínají i na Případy 1. oddělení nebo na Devadesátky. Hovoří i o sprostých slovech, kterým se ve scénáři snaží vyhýbat a i o tom, proč čekají na čísla sledovanosti. Ptá se Naděžda Hávová.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.