Hlavní kandidáti na předsedu Evropské komise se utkali v předvolební debatě. Poprvé v německé televizi

Miliony diváků sledují v Německu předvolební diskuse dvou mužů, kteří mají po evropských volbách největší šance stát se novým předsedou Evropské komise. Jsou to Bavor Manfred Weber a Holanďan Frans Timmermans. Oba stojí jako volební lídři v čele dvou největších evropských politických stran – lidovců a sociálních demokratů. Proč mají volby do Evropského parlamentu v Německu tak velkou pozornost?

Jeden týden ve veřejnoprávní televizi ARD, druhý týden pak v ZDF. Tak probíhá volební aréna, ve které oba evropští lídři odpovídají na otázky moderátorů i diváků. Tento formát u evropských voleb běží v Německu poprvé.

„To, že tu tyto debaty máme, je trochu náhoda. Jeden z kandidátů je totiž Němec a druhý mluví plynně německy,“ vysvětluje Daniel Brössler, redaktor německého deníku Süddeutsche Zeitung v Berlíně a dříve také zpravodaj v Bruselu.

Poslouchejte seriál o tématech voleb do Evropského parlamentu každý všední den v 8.50.

Německá témata

V první televizní debatě obou kandidátů se hodně diskutovalo o klimatu a klimatických cílech, například o dani z oxidu uhličitého. Témata jsou to prý nejen evropská, ale také národní.

„Německá a evropská témata už se příliš nerozlišují. Diskutuje se o evropských tématech, protože jsou to i německá témata,“ vysvětluje Daniel Brössler.

Debatu přitom ve večerním prime timu na ARD sledovalo něco přes dva miliony diváků, což je pro tento čas sledovanost spíše podprůměrná. Evropské volby zkrátka nemají v Německu takovou důležitost jako volby národní.

„Voleb se v Německu zúčastní víc lidí než třeba v České republice, nemám ale dojem, že Německo volbami a kampaní skutečně žije.“

Boj o hlasy voličů

Nakolik bude koncept evropských lídrů životaschopný a úspěšný, nakonec bude záviset na jediné klíčové otázce. „I když například pan Weber vyhraje volby, neznamená to, že bude i předsedou Evropské komise.“

Zatím oba kandidáti bojují o hlasy voličů. Jejich další debata se odehraje už dnes, tentokrát v druhé veřejnoprávní televizi ZDF.

autoři: Pavel Polák , als
Spustit audio

Související