Hlavní hygienik varuje: Převod kontroly potravin pod ministerstvo zemědělství je nepřijatelný monopol
Jídla v restauracích by měla podléhat stejné kontrole jako potraviny. Zatím se tak neděje, a právě to řeší pozměňovací návrh zákona.
„Kompetence ke kontrole potravin přejdou pod ministerstvo zemědělství, tj. pod Státní veterinární správu a Státní zemědělskou potravinářskou inspekci,“ řekla v Ranním Plusu autorka návrhu Margita Balaštíková (ANO).
Poslankyně svůj záměr vysvětlila jasně: „Chtěla jsem kontrolu dostat pod kontrolu.“
Hlavní hygienik Vladimír Valenta návrh razantně odmítá. „Je to pro mě nepřijatelný monopol zemědělských orgánů v oblasti kontroly.“
Podle něj nejsou orgány zemědělství schopné vyhodnotit zdravotní rizika, protože to vyžaduje zdravotnické vzdělání.
„Hlavní hygienik se snaží vyvolat paniku. Odmítá jakoukoli komunikaci a dohodu,“ tvrdí Balaštíková.
A vysvětluje: „To co hygienici dělali, budou dělat i dále, a to, co nedělali, dávám do kompetencí těch, kteří to umí.“
Hlavní hygienik balamutí českou spotřebitelskou veřejnost, míní analytik
Agrární analytik Petr Havel zhodnotil: „Filozofie pozměňovacího návrhu o převodu kompetencí na ministerstvo zemědělství je správná.“
„Hlavní hygienik balamutí českou spotřebitelskou veřejnost. Nikdo hygieně nebere jejich pravomoci ke kontrole humánních rizik. Dělají to dobře a o práci nepřijdou,“ řekl Havel.
Podle něj sice kontrolují epidemiologická rizika, ale nemají kompetence a znalosti k tomu, aby kontrolovali složení a původ potravin.
„Jde tu jen o moc: Místo aby hygieniky řídil pan Valenta to bude dělat někdo jiný,“ shrnul analytik Petr Havel.