Hlavní česká hygienička: „Typ chřipky, který tu teď máme, je charakterizován těžším průběhem nemoci”

12. leden 2017

V prvním lednovém týdnu vzrostl oproti konci minulého roku počet nemocných s akutním respiračním onemocněním nebo chřipkou o 49 procent. „Nemocní by měli jít k lékaři a pak do postele,” říká Eva Gottvaldová. Jak silně je letos v zimě ohrožena Česká republika epidemií chřipky?

Hostem Interview Plus je hlavní hygienička České republiky a náměstkyně ministra zdravotnictví Eva Gottvaldová.

„Hranice epidemie je v podmínkách České republiky asi 1600 až 1700 případů. Nejde ale jen o počet nakažených, hodnotí se tam více aspektů jako rychlost nástupu, počty závažných případů a podobně,” vysvětluje hygienička.


Mrazivé počasí na chřipku nemá vliv, její bakterie nezmrznou, to je jen pověra. Eva Gottvaldová


Nejlepší postup při chřipce podle Evy Gottvaldové: Jít k lékaři, potom domů do postele, pít dostatek tekutin, odpočívat.

Skoro padesátiprocentní nárůst nemocných vysvětluje Gottvaldová známým „vánočním” jevem. „O vánočních svátcích se lidé neshromažďují a nechodí k lékaři, proto je v tom vánočním týdnu patrný v epidemické křivce určitý zub.” Nástup byl i přesto rychlejší, než je obvyklé.

Zakrývat si ústa

Co prakticky znamená oznámená epidemie? „Je to informace pro širokou veřejnost, že by měla věnovat pozornost tomu, jak se chová, že je tu riziko onemocnění větší než obvykle. Pak je to také informace pro lékaře, což může zatížit chod zdravotnického systému a podobně,” odpovídá Gottvaldová.

V období chřipkové epidemie zmiňuje hygienička dvě základní pravidla, tedy snažit se ochránit sám sebe a nenakazit ostatní. „Když už cítím, že mám nějaké první příznaky, měl bych se věnovat sobě a začít se léčit. Zdraví by se měli také chovat tak, aby se s co nejmenší pravděpodobností nakazili. U chřipky je to dodržování základních hygienických opatření, kdy by ti, co už kýchají a kašlou, měli dodržovat řádnou respirační hygienu. To znamená používat jednorázový kapesník, zakrývat si ústa, umývat si ruce,” vyjmenovává.

Očkování zlehčí průběh chřipky


Chřipka může být poměrně závažným onemocněním, obzvláště pokud už nějakým chronickým onemocněním trpíme. Proto doporučujeme a hradíme očkování lidem starším 65 let a jedincům, kteří mají nějaké chronické onemocnění. Eva Gottvaldová

Nechat se očkovat je podle Gottvaldové nejlepší na podzim, před chřipkovou sezónou. „Nedá se říct, že by byl člověk očkováním chráněn stoprocentně proti chřipce. Musíme si říct, že nejde jen o chřipku, je tu řada jiných virových onemocnění. Hlavní účel a benefit očkování jsou ty, že vakcína zabrání těžkému průběhu a komplikacím při chřipkovém onemocnění,” říká.

Chřipka s sebou může nést nepříjemné komplikace, dokonce může vést k úmrtí. Podle hlavní hygieničky je nejčastějším důvodem smrti situace, kdy chřipka zkomplikuje nějaké jiné, základní onemocnění. „Různé kmeny můžou mít horší a lehčí průběh. Víme, že typ, který tu máme teď, H3N2, je charakterizován těžším průběhem onemocnění,” říká.

autoři: bum , vis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.