HLASUJTE: Souhlasíte se zdražením lihovin, tabáku a hazardu, jak navrhuje vláda?

18. říjen 2019
Radiofórum

Sněmovna má dnes jednat o vládním daňovém balíčku, který by měl do státního rozpočtu přinést až 10  miliard korun.

Čtěte také

Přitom kabinet v návrhu rozpočtu na příští rok už se zvýšenými příjmy právě z této daně počítá. Přesto, že zatím není jasné, jestli se vůbec stihne schválit.

Opozice už totiž oznámila, že bude jednání obstruovat, aby se změny nestihly „prohlasovat“. Nakonec se poslanci dohodli, že daňovému balíčku bude už příští pátek mimořádná schůze Sněmovny. O mimořádní jednání požádala skupina poslanců ANO, ČSSD a KSČM.

Součástí změn by mělo být zvýšení spotřební daně z lihu a tabákových výrobků, tedy zdražení cigaret, hazardu a lihovin. Vláda chce ale prosadit i změnu metody tvorby technických rezerv pojišťoven. Podle kritiků ale nijak nezohledňuje připomínky České národní banky, České asociace pojišťoven a dalších oponentů. Sektorová daň by tak totiž dopadla hlavně na klienty pojišťoven.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Co myslíte, podaří se schválit daňový balíček, který zahrnuje zvýšení spotřebních daní z lihu a tabáku, do konce roku, nebo ne? A souhlasíte se záměrem opozice obstruovat jednání? 

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.