HLASUJTE: Přinese Trumpův mírový plán pro Blízký východ dlouhodobý a trvalý mír mezi Izraelem a Palestinou?

29. leden 2020
Radiofórum

Donald Trump narýsoval mírový plán pro Blízký východ. Americký prezident oznámil, že nabízí realistické řešení v podobě dvou států – nezávislé Palestiny po boku Izraele.

Čtěte také

Šéf Bílého domu ale zároveň řekl, že Jeruzalém zůstane nedělitelným hlavním městem Izraele, což odporuje palestinským představám. Poté ovšem doplnil, že hlavní město palestinského státu má být ve východním Jeruzalému, a USA tam otevřou velvyslanectví.

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua plán představuje realistickou cestu k trvalému izraelsko-palestinskému míru. „Vzkazuji Trumpovi a Netajahuovi: Jeruzalém není na prodej, práva nás všech nejsou na prodej a nejsou k výhodné koupi a vaše dohoda, ta konspirace, neprojde," reagoval předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Sledujete situaci na Blízkém východě, nebo ne? Jak hodnotíte mírový plán prezidenta Trumpa? Přinese, nebo nepřinese podle vás „dohoda století“ dlouhodobý a trvalý mír mezi Izraelem a Palestinci? A jaký je váš názor na zahraniční politiku amerického prezidenta?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související