HLASUJTE: Podporujete vojenskou invazi turecké armády na sever Sýrie, nebo ne?

10. říjen 2019
Radiofórum

Turecko včera zahájilo invazi na sever Sýrie. Ofenziva směřuje proti kurdským milicím, které se podstatně podílely na boji s tzv. Islámským státem. Přitom spolupracovaly i s americkými jednotkami.

Čtěte také

Turecko ovšem označuje kurdské bojovníky za teroristy. Oficiálně má vpád turecké armády do Sýrie zajistit vytvoření bezpečnostní zóny. K operaci dal Ankaře volnou ruku americký prezident Donald Trump.

Turecký bezpečnostní zdroj agentuře Reuters sdělil, že operace začala leteckými údery a bude ji podporovat dělostřelectvo a ostřelování z houfnic.

„Neotáčejme se ke Kurdům zády,“ na to prohlásil český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) naopak turecký plán podporuje.

Čtěte také

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Podporujete vojenskou invazi turecké armády na sever Sýrie? Jak si vysvětlujete změnu amerického postoje ke svým dřívějším spojencům Kurdům? Co podle vás znamená, že se proti vojenské operaci Turků postavila Sýrie, Rusko a Írán?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související