HLASUJTE: Očekáváte nějaké změny, pokud v čele Evropské komise bude žena, nebo ne?

3. červenec 2019
Radiofórum

Co si myslíte o tom, že předsedkyní Evropské komise se může stát německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová?

Thomas Kulidakis: Unijní summit a Babišovo nepochopení demokracie

Andrej Babiš v Bruselu

V Bruselu se opakuje scénář minulé volby předsedy Evropské komise. V roce 2014 se členské státy také nedokázaly shodnout na jednom kandidátovi.

Vedle Němky von der Leyenové, která je dosud ministryní obrany, by předsedou Evropské rady měl být končící belgický premiér Charles Michel, novým šéfem unijní diplomacie španělský politik Josep Borrell a v čele Evropské centrální banky Francouzka Christine Lagardeová.

To je výsledek třídenního jednání hlav států členských zemí EU o obsazení nejvyšších unijních postů. Do návrhu ale ještě může zasáhnout nový Evropský parlament, který musí schválit některé nominace.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Sledovali jste vyjednávání o obsazení nejvyšších unijních postů, nebo ne? Jak hodnotíte postup českého premiéra Andreje Babiše (ANO), který spolu s dalšími zeměmi V4 a Itálií odmítl podpořit nizozemského socialistu Franse Timmermanse do čela Komise? Má podle vás nějaký konkrétní dopad na Česko to, kdo je v těchto nejvyšších funkcích? Očekáváte nějaké změny, pokud v čele Evropské komise bude žena, nebo ne? A jak zásadní pro vás je, že o obsazení nejvyšších pozic v Unii více nerozhoduje Evropský parlament?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související