HLASUJTE: Měl by majitel psa, který napadne dítě, skončit za mřížemi, nebo ne?

13. září 2019
Radiofórum

Případ sedmileté dívky, kterou v Trutnově pokousala v obličeji tibetská doga, dospěl až k Ústavnímu soudu, který stížnost zamítl. Rozhodnutí zdůvodnil odkazy na judikaturu Evropského soudu pro lidská práva, která limituje tzv. právo na účinné vyšetřování.

Čtěte také

Podle verdiktů soudů nižší instance zranění nedosahovala intenzity, která by odpovídala zohyzdění, a šlo maximálně o přestupek. S postoupením do přestupkového řízení rodina nesouhlasila, poukazovala na údajně neefektivní a netransparentní trestní stíhání.

Podobné kauzy ale např. Britové trestají až pětiletým nepodmíněným trestem. Majitel takového zvířete navíc dostane vysokou pokutu a už si nikdy nesmí pořídit dalšího psa.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Jsou české zákony příliš benevolentní vůči pejskařům, nebo ne? Co by měli chovatelé dělat, aby jejich psi co nejméně obtěžovali nebo ohrožovali okolí? Jaké zkušenosti mají pejskaři s českými městy a obcemi?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

  • Jak se chovat při napadení psem

    V kladenské nemocnici byl tříletý chlapec, kterého těžce zranil pes. Okolnosti neštěstí policie vyšetřuje a nebudeme tedy dělat soudy, co útok způsobilo. Přesto se ...