HLASUJTE: Jste pro, nebo proti zachování uhelných elektráren?

30. leden 2020
Radiofórum

Hnědouhelný důl Turów se rozšíří. I přes protesty české strany o tom rozhodlo regionální ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi. Liberecký kraj, který byl součástí procesu EIA, se proti polskému rozhodnutí odvolá.

Čtěte také

Kvůli dalšímu rozšíření důlního prostoru by Hradecko a Frýdlantsko mohlo mít problémy s pitnou vodou.

Důl v Polsku zásobuje vedlejší stejnojmennou elektrárnu. Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, plánuje těžbu až do roku 2044. V Evropě přitom převládá trend uhelné elektrárny uzavírat a přecházet na ekologicky šetrnější zdroje energie.

Lidé s transparenty proti rozšíření hnědouhelného dolu Turów

Evropská komise letos vyhradila fond, který má zemím závislým na uhlí s tímto přechodem pomoci. ČR plánuje se třemi možnými scénáři odklonu od uhlí – ten nejrychlejší počítá s postupným ústupem od roku 2030, nejpomalejší až od roku 2045.

Dnešní Radiofórum se ptá:

Jste pro zachování uhelných elektráren, nebo ne? Podaří se podle vás najít dostatečný alternativní zdroj energie, nebo ne? A jak moc jsou nastavené horizonty splnitelné?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související