HLASUJTE: Je podle vás institut náhradní matky etický, nebo ne?

13. květen 2019
Radiofórum

Pro některé je náhradní mateřství to jediná (a často i poslední) možnost, jak mít vlastní dítě. Zájem neplodných českých párů v posledních letech opravdu roste.

Muži se podílejí na neplodnosti v 50 procentech, může za to i marihuana

spermie

Problém neplodnosti stoupá. Každý pátý až šestý pár se snaží o potomka a nedaří se to. Ale dá se najít cesta, jak z toho ven. Ti, kteří mají problémy s početím, nemusejí skončit v centru asistované reprodukce. Sedmdesát procent neplodných párů se může vyléčit. Řekla nám to gynekoložka Dana Preslová, která je iniciátorkou projektu Nestřílím slepýma, který míří na muže.

Případů, kdy se formálním rodičem stane cíleně někdo jiný, přibývá.

Reprodukční kliniky to ale umožňují pouze těm ženám, které mají vážné zdravotní potíže a nemohou se svým partnerem počít přirozeně. Po právní stránce je tento typ mateřství pořád velmi sporný. Pohybuje se v právním vakuu, přestože není nelegální.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Je podle vás náhradní mateřství etické? Měl by stát náhradní mateřství právně ošetřit? Je ve vašem okolí někdo, kdo náhradní mateřství podstoupil?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související