HLASUJTE: Co myslíte, má britský premiér vůbec plán na odchod Británie z EU, nebo ne?

5. září 2019
Radiofórum

Návrh zákona, který blokuje brexit bez dohody, schválili ve středu večer britští poslanci. Premiér Boris Johnson na to řekl, že tím prakticky končí vyjednávání s EU a 15. října musí být předčasné volby. Pro ně ale mezi poslanci nenašel podporu.

Čtěte také

Johnson v první reakci na odmítnutí návrhu na předčasné volby uvedl, že „Jeremy Corbyn je prvním opozičním vůdcem, který odmítl pozvánku k volbám“. Johnson se domnívá, že je to kvůli tomu, že si vůdce labouristů nemyslí, že by mohl vyhrát.

Co bude dál? Návrh poputuje do Sněmovny lordů, která ho projedná ve čtvrtek. Podle stanice BBC chtějí zastánci brexitu použít obstrukcí a zdržovat projednání zákona stovkou dodatků. Pokud bude schválen jediný z nich, návrh se vrací do dolní komory parlamentu.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:

Jak vnímáte britské politické tahanice kolem brexitu? Co myslíte: má, nebo nemá Johnson skutečně jasný plán, jak uskutečnit brexit? Jak hodnotíte Borise Johnsona? A mohou podle vás tahanice kolem brexitu nějak poznamenat kolébku demokracie, pokud vůbec? 

Jak vnímáte britské politické tahanice kolem odchodu z Evropské unie? A zajímá vás ještě vůbec téma brexit, nebo už ne? 

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související