Hlas Opportunity roveru utichl. Zruší NASA zatím úspěšnou misi na Marsu?

19. září 2018

Marťanské vozítko Opportunity má už jen pět týdnů na to, aby se ozvalo řídícímu středisku, jinak NASA misi zruší. Vozítko v minulosti mimo jiné zjistilo, že na Marsu byla tekoucí voda. Místo plánových 90 marťanských dnů dokázalo na rudé planetě pracovat více než 5000 dnů.

Podle kritiků hrozí, že když NASA nedá sondě na odpověď více času, může o ni zbytečně přijít, podobně jako to bylo v případě sesterské sondy Spirit. Tehdy sonda vyslala signál na Zemi, ale když nedostala odpověď, přepnula se do spacího režimu a už se ji nepodařilo oživit.

Momentálně řídící středisko posílá k Opportunity každý den příkaz ke komunikaci a odborníci čekají na odpověď. Pokud ale na konci října přestanou signály vysílat, podle kritiků hrozí, že se vozítko neprobudí nebo že se sice ozve samo, ale nikdo ho neuslyší.

Projektový manažer mise Mars Exploration Rover John Callas řekl v rozhovoru pro Planetary Radio, že NASA bude Opportunity poslouchat až do příštího roku ledna. Tedy dlouho poté, co skončí aktivní fáze pokusů o probuzení sondy.

Podle informací CBC se proti postupu vedení mise postavili i někteří zaměstnanci NASA, ale vedení údajně nebralo v potaz jejich nápady na alternativní řešení. Třeba bývalý vedoucí letu a řidič vozítka Mike Seibert napsal, že nečinně čekat, až se vozítko ozve, je zbabělé a k záchraně sondy to nemůže stačit.

Další bývalý řidič vozítka Scott Maxwell řekl, že 45 dní je zkrátka málo a pokud se už agentura rozhodla pro tuto lhůtu, měla počkat, až bude atmosféra méně zanesená.

Důvodem pro mlčení sondy Opportunity může být celoplanetární bouře, která na Marsu zuřila od letošního června.

Celoplanetární bouře pravděpodobně zanesla solární panely vozítka prachem a také snížila světelnou propustnost atmosféry Marsu. Kvůli tomu sonda nemá dostatek elektrické energie a přešla do spacího režimu.

Ačkoliv bouře už utichla, sonda se stále nehlásí. Znamená to, že na solárních panelech sondy zřejmě zbyla vrstva prachu, která brání tomu, aby mělo vozítko dostatek energie.

Dalším faktem je, že atmosféra Marsu pořád není zcela vyčištěná a tak nepropouští tolik světla, kolik by bylo v ideálním případě potřeba.

Experti z NASA také připouštějí, že vozítko Opportunity písečnou bouři nepřežilo. K hibernaci potřebuje sonda dost energie, aby udržela svůj vnitřek v dostatečném teple. Teploty na Marsu padají až k mínus šedesáti stupňům Celsia a nízké teploty, navíc po čtrnácti letech služby, pro ni mohou být smrtící.

autoři: Ondřej Novák , oci
Spustit audio

Související