Hitlerova ochutnávačka: Rozplakaly jsme se vždy úlevou, když se ukázalo, že jídlo nebylo otrávené

3. říjen 2014

Své zážitky z 2. světové války nedávno sdělila německé televizi RBB 96letá MargotWölková, a nebyl to ledajaký příběh – byla totiž jednou z ochutnávaček jídla Adolfa Hitlera, píše server izraelského deníku Jediot achronot.

Doba snídaně, oběda a večeře byla pro paní Wölkovou doslova ruská ruleta a ona i její kolegyně se vždycky rozplakaly úlevou, když se ukázalo, že Hitlerovo jídlo nebylo otrávené. Wölková je poslední žijící Hitlerova ochutnávačka.

K této práci byla donucena v 25 letech. Ochutnávaček bylo 14 aMargotji dělala dva roky. Hitlera pronásledovala představa, že ho chtějí otrávit Britové. Byl vegetarián a jeho strava neobsahovala ani ryby či drůbež; jedl většinou jen rýži, nudle a zeleninu, připomíná Jediot achronot.

Podle Wölkové některé ochutnávačky na začátku každého jídla plakaly, protože si myslely, že otrávené skutečně je a ony zemřou. „Musely jsme ochutnat každou součást pokrmu a pak se hodinu čekalo. Když jsme se jí dožily, div jsme si radostí nevyplakaly oči, a tak to šlo každý den,“ vyprávěla Wölková.

Čtěte také

Hitlerovou ochutnávačkou se stala náhodou. Manžela poslali na frontu, spojenci jim vybombardovali byt a její tchyně navrhla, aby se Margot odstěhovala na venkov do vesnice Gross-Partsch.

Hned po příjezdu ji však odvedli na SS a přikázali, co musí dělat. Každý den ji pak vozili do jedné budovy, kde ochutnávání probíhalo. S Hitlerem se osobně nikdy nesetkala. Po nezdařeném atentátu na vůdce v roce 1944 z vesnice utekla, a tím si zachránila život. Všechny její kolegyně pak zavraždili Rusové.

Adolf Hitler

„Seděly jsme na dřevěné lavici a najednou jsme zaslechly obrovský výbuch. Někdo vykřikl, ,Hitler je mrtev!‘, ale nebyl. Pokus o atentát se nezdařil,a za to pak zaplatilo životem 5000 Němců, kteří byli podezřelí, že senaspiknutípodíleli,“ popsala Wölková.

Jejího manžela pak převeleli do Berlína a ona se za ním odstěhovala, jenže v roce 1945 přijeli do města Rusové. Pro místní ženy to byla katastrofa – Rusové je dva týdny brutálně znásilňovali.

„Všechny jsme předstíraly, že jsme staré, ale Rusové nám roztrhali šaty. Znásilňování trvalo čtrnáct dní. Bylo to živoucí peklo, na které nikdy nezapomenu,“ vzpomíná Margot. Kvůli tomu zůstala navždy neplodná, cituje Jediot achronot německou televizi.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio