Hitler a muslimská princezna Núr Anájat Kchán – Božské světlo

Stanislav Motl odhaluje případ britské tajné agentky. Poslouchejte do pondělí 7. října 2019.

Horovala pro nezávislost Indie na Velké Británii, a přece byla ochotna za Velkou Británii zemřít. Vyznávala nenásilí, odmítala zbraně, a přece se rozhodla jít do boje. Žila pro poezii, pro hudbu, pro krásný svět, a přece ji nakonec pohltil svět nepředstavitelného násilí a utrpení.

Núr Anájat Kchán pracovala jako radistka ženského pomocného letectva. Později působila jako agent za nepřátelskými liniemi v Paříži ve Francii. Byla zajata, mučena a popravena v koncentračním táboře Dachau ve věku 30 let

Když se narodila, dostala jméno Boží světlo. Boží světlo z ní nepřestalo sálat ani v pekle druhé světové války. Jmenovala se Núr. Krásná muslimská dívka, která se rozhodla dát všanc svůj život. Za svou zemi. Za Evropu. A třeba také za své ohrožené židovské bratry a sestry.

V pořadu se čte z biografie Gabi Halbersten: Núr, z literárněhistorické stati Jmenovala se Núr, z vyprávění bratra Noor Vilayetrt, ze vzpomínek Very Akinson a z publikace Z dějin Francie.

Britská princezna Anne se dívá na sochu Núr Anájat Kchán poté, co ji odhalila na slavnostním ceremoniálu v zahradách Gordon Square Gardens v centru Londýna 8. listopadu 2012
Spustit audio

Související