Historické dudy z dob gotiky či renesance se rekonstruují podle soch a obrazů, říká jejich sběratel Miloslav Vaváček

18. červenec 2016

Na hradě Kámen na Pelhřimovsku jsou k vidění vzácné hudební nástroje – dudy z dob mezi 13. a 17. stoletím. Sesbíral je a nechal zrekonstruovat dudák Miloslav Vaváček. Nejprve hrál na kytaru a mandolínu v country kapele, když ale uviděl a pořídil si své první středověké dudy, zcela ho pohltily.

Hrát umí na všechny, ale rozdíl v hraní na současné české a historické dudy existuje. „Pokud hrajete na české dudy, tak potřebujete dobrou koordinaci pohybů, učitele a hlavně nástroj samotný. Pokud hrajete na historické dudy, jsou to dudy foukací napájené vaším dechem, tak opravdu potřebujete silné plíce,“ usmívá se.

Sbírka je unikátní nejen v tom, že je u nás největší, ale také proto, že jsou z různých historických období a z celé Evropy. Rekonstruovat je nechal díky experimentální archeologii podle dobových ikon – soch, skulptur, obrazů či fresek. „Nemáme z těch dob žádné hudební nosiče,“ vysvětluje sběratel. „Můžeme se opírat o vzhled nástrojů, materiály, ze kterých byly kdysi vyrobeny, a také o hudbu zapsanou v dobových sbornících.“

Dudáka najdeme i na hradě Kámen

Kdysi na obyčejné turistické prohlídce si Miloslav Vaváček všiml v loveckém sále renesanční fresky s dudákem a začal pátrat po předloze k tomuto počeštěnému obrázku. Dopátral se jeho autora, původního vzhledu i toho, že originál je dnes k vidění v arcibiskupském sále v Salcburku. I tyto zrekonstruované dudy najdeme v jeho sbírce, stejně jako dudy z Remeše, z Karlštejna nebo ze sochy Zpívající fontána na Pražském hradě.

Dudy, freska

Na každý ze svých nástrojů umí muzikant zahrát, a aby zvuk každých jednotlivých dud přiblížil také návštěvníkům výstavy, sestrojil pro ně interaktivní skříňku, jakýsi jukebox, který po zmáčknutí příslušného obrázku nástroje spustí melodii. Výstava je k vidění do konce července 2016 a v sobotu 30. července můžete navštívit přednášku Miloslava Vaváčka i s hudebními ukázkami.

autor: dak
Spustit audio