Himmlerův magický Buddha. Stanislav Motl na stopě Felixe Kerstena

Dokázal se vetřít do přízně vysoce postavených lidí. A rozehrál přitom nebezpečnou hru se samotným Heinrichem Himmlerem. Poslouchejte do pondělí 30. listopadu 2020.

Autor: Stanislav Motl
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Premiéra: 2. 11. 2020

Někdo ho považuje za šarlatána, který si léčitelským a psychologickým uměním, také neobyčejnou výmluvností, dokázal získat důvěru i vysoce postavených lidí. Byl mezi nimi i jeden z nejmasovějších vrahů XX. století Heinrich Himmler. Jenomže tento Himmlerův léčitel měl výrazný podíl na tom, že tisíce lidí, kteří už jen čekali na smrt, dostali na poslední chvíli šanci přežít. Na počátku války rozehrál tento v mnohém tajemný muž krajně riskantní hru. Hru se samotným  ďáblem. Prožil roky psychického vypětí a strachu. Jmenoval se Felix  Kersten... 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.