Hergot!: Ze světa unitářství

23. únor 2014

Náboženská společnost českých unitářů je nejmenší z registrovaných náboženských společností v České republice, hlásí se k ní pár desítek lidí. Přesto má na našem území unitářství relativně dlouhou a zajímavou tradici. O co v tomto náboženském směru vlastně jde?

Na to se Jan Škrob, Petr Wagner a Dominik Čejka rozhodli zeptat Petra Samojského, duchovního pražské unitárie. Petr Samojský jim i posluchačům mimo jiné vysvětlil, že unitář může být zároveň i ateista, a že i když tento směr vychází z židovsko-křesťanských kořenů, je nyní daleko širší a otevřenější. Bible je jedním z mnoha zdrojů, ke kterým se unitáři mohou vztahovat. Ale zároveň nemusí.

I když se na první pohled může zdát, že je unitářství příliš neurčité a obecné, stojí na pevných myšlenkových základech. O tom, na čem se vlastně shodnou lidé, kteří mohou (ale nemusí) věřit v Ježíše Krista, Boha (nebo Nekonečno či Vyšší jsoucno), nám víc pověděl reverend Samojský.

Hudební doprovod obstarali unitáři Béla Bartók a nedávno zesnulý Pete Seeger nebo všeobjímající spirituální kapela Rainbow Spirit.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka