Herečka objevila hledanou kryptu

16. červenec 2010

Angličtí ochotníci zkoušející v kostele muzikál odhalili po staletí utajený vstup do podzemní krypty.

Zkoušku muzikálu Quasimodo v kostele sv. Marie v anglické vesnici Redgrave přerušila nemilá nehoda. 60letá Kathy Millsová stoupla na jednu z mramorových dlaždic poblíž oltáře a ta se s ní propadla. Ochotnická herečka odnesla nehodu jen oteklým kotníkem. Zároveň vyřešila staletou záhadu redgraveského kostela. Pod propadlou dlaždicí se ukázal vstup do prostor dlouho a marně hledané krypty.

Jen pár týdnů před nehodou prozkoumali podlahu kostela ze 14. století archeologové pomocí moderního radaru. Potvrdili existenci krypty, ale neodhalili vchod, kterým se do ní vstupovalo. Ten nehodou-náhodou objevila Kathy Millsové.

V Redgravu se tradují pověsti o složité síti chodeb, jež protkává podzemí kostela. Nikdo ale netušil, jestli je to pravda. Radar ukázal vědcům prostory o výšce nejméně dva metry pod oltářem a zákristií kostela. Jejich otevření se však zdálo natolik komplikované, že od něj archeologové upustili. Vše nasvědčovalo tomu, že se nedá zjisti, co se v podzemních prostorách ukrývá. Nehoda Kathy Millsové tenhle problém vyřešila.

V místě propadlé dlaždice se nachází dobře maskovaný vchod. První náhled do krypty odhalil chodbu, která klesá schodištěm kamsi do hlubin. Na druhé straně krypty je komora s nejméně šesti rakvemi. Dlažbu kostela nad kryptou držely po staletí silné trámy. Ty však nyní shnily a povolily.


Kryptu zřejmě nechal zbudovat v 16. století rod Baconů, i když ostatky jejich příslušníků jsou uloženy v jiné kostelní kryptě, jež se nachází pod křtitelnicí. Archeologové se připravují nahradit shnilé trámy za nové a zajistit tak klenbu krypty před dalším propadem. S výzkumem obsahu rakví se zatím nepočítá.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 16. 7. 2010 v 9:00.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.