Hemingway ho zachránil, Sinatra letěl přes půl světa, pohřeb mu zaplatil McCartney. Dvorní fotograf Beatles, Dežo Hoffmann

Když se zaposloucháte do skladby Yellow Submarine od britské kapely Beatles, zhruba po minutě a půl můžete zaslechnout slovenštinu. Autorem lehce vulgární věty je fotograf skupiny Dežo Hoffmann. Nelichotivý vzkaz prý věnoval československým komunistům, kteří ho donutili k emigraci. Hoffmann byl po boku Beatles dlouhé roky, jeho snímky pomohly kapelu proslavit. Sám ale vždy zůstával v pozadí. V rodném domě Deža Hoffmanna v Banské Štiavnici je malé muzeum.

Dežo Hoffmann Beatles fotil poprvé v přelomovém roce 1963. Čtveřici si oblíbil pro jejich mladickou energii, hravost a bezstarostnost. Vzpomínal, že když mu sebrali kameru a skotačili před ní v liverpoolském parku Sefton, cítil se ve svých 50 letech znovu jako sedmnáctiletý kluk. Focení mělo trvat jen tři hodiny, Hoffmann ale zůstal tři dny.

Navedla ho fanynka

Na stopu téměř neznámé kapely ho přivedl dopis od fanynky, která si stěžovala, že novináři Beatles přehlížejí.

Čtěte také

„Vznikly už legendární fotky, na kterých John, Paul, Ringo a George vyskakují do vzduchu,“ vzpomínal Paul McCartney.

Velkoformátové černobílé snímky mi ukazuje Šimon Šafařík: „Jako první začal fotit pohyb, tehdy všichni fotografové dělali statické, portrétové fotografie. On začal fotit dynamicky, což samozřejmě kapely jako Beatles zaujalo,“ provádí mě rodným domem Deža Hoffmanna.

Tohle se pro vás nehodí

Zhruba 250 let starý, cihlově červený dům stojí na okraji historického centra Banské Štiavnice. Hoffmannovi Šimon Šafařík s bratrem Michalem věnovali vstupní místnost.

Fotky celebrit v 60. letech byly studiové, statické a naaranžované. Dežo Hoffmann naproti tomu fotil venku, z jeho portrétů dýchal život a přirozenost. Hoffman Beatles v Londýně seznámil s vlivnými lidmi, doporučil krejčího a vytvořil jejich vizuální styl.

„Začaly ho kontaktovat i další kapely jako například Rolling Stones a další, s tím, že by také chtěly mít takové fotky jako Beatles. Ale Dežo Hoffmann jim vysvětlil, že oni jsou úplně jiná kapela, mají jiný styl, tudíž s každým umělcem pracoval individuálně a snažil se ke každému přistupovat tak, jak se to k nim nejvíc hodilo,“ říká spolumajitel muzea u cedule se jmény hvězd, které Hoffmann fotil.

Na Hoffmannově seznamu jsou kromě Beatles taky Charlie Chaplin, Marylin Monroe, Jimi Hendrix, Bob Dylan a jejich snímky tu visí na zdech. Kterou máte nejraději, ke které máte vztah?

Frank Sinatra byl ochotný si pro fotku od Hoffmanna doletět přes Atlantik

Pan Šafařík vybírá fotku Franka Sinatry: „Stojí v nahrávacím studiu a zjevně nad něčím přemýšlí. Frank Sinatra byl známý například i tím, že byl ochotný letět z New Yorku do Londýna, aby ho Dežo Hoffmann vyfotil. To je velmi zajímavé, protože i New Yorku určitě bylo mnoho špičkových fotografů, ale on si vybral právě Hoffmanna.“

Málo známý příběh

V Bánské Štiavnici Hoffmann strávil jen první tři roky života. Pak se stěhoval do Žiliny, později v Praze pracoval v Osvobozeném divadle a na Barrandově se dostal k filmu.

V Paříži ho zaměstnal 20th Century FOX a vyslal ho natáčet válku v Habeši. Jako zpravodaj pokrýval i občanskou válku ve Španělsku, kde filmovou kameru vyměnil za fotoaparát. Právě válečné běsnění ovlivnilo jeho osobitý styl.

Později Hoffmann odložil i kameru a vzal do ruky pušku. Odnesl si řadu zranění, traumat a prošel zajateckým táborem. Možná právě proto ho tak zaujali Beatles svojí radostí ze života, naznačuje dokument režiséra Patrika Lančariče, který letos představila slovenská kina.

Pozoruhodný život Deža Hoffmanna zůstává málo známý i na jeho rodném Slovensku, možná i proto láká muzeum k návštěvě i modernější hudbou než jsou písně od Beatles.

„Prioritou nebylo koupit dům Deža Hoffmanna, ale jen dům, ve kterém by se dalo bydlet, a jak jsme pokračovali s rekonstrukcí, tak jsme postupně přicházeli na to, jaká významná osobnost se tu narodila. Nakonec tady ani nebydlíme, ale je z toho jediné muzeum Deža Hoffmanna na světě,“ dodává Šimon Šafařík.

autoři: Ladislav Novák , aka
Spustit audio

Související