Helena Skálová: Nárok na místo v mateřské škole pomůže ženám v kariéře

15. leden 2016

Sehnali jste pro své dítě místo v blízké školce? Nebo ho vozíte půl hodiny autem? Nebo jste se fiktivně přestěhovali do jiné čtvrti, abyste vůbec měli šanci na školku?

Rodiny s malými dětmi vědí, že to není jen tak. Vše se má ale změnit. Čtyřleté děti od roku 2017 a tříleté o rok později budou mít nárok na místo v mateřské škole. Místa pro všechny budou povinny zajistit obce.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl upozorňuje, že to bude něco stát. Podle něj mohou nastat u obcí tři varianty.

„V některých obcích klesne počet starších dětí a tyto kapacity bude možné doplnit mladšími dětmi. Pak budou obce, které to zvládnou rozložením po celém svém území, což se samozřejmě některým maminkám také nelíbí, protože budou muset s dětmi dojíždět. A pak budou obce, které budou muset rozšířit kapacity,“ vysvětluje Lukl.

A právě tato třetí kategorie bude potřebovat finanční prostředky od státu. Problém budou mít větší města, což je dáno současným trendem stěhování mladých rodin do větších center. „U menších obcí si myslím, že to dokážeme zvládnout.“

Tisková konference po schůzy vlády, František Lukl

Ministerstvo školství podle Lukla naslouchá a bude vypisovat dotační tituly na rozšiřování kapacit v mateřských školách.

„Věřím tomu, že dokážeme finanční požadavky pokrýt z národních zdrojů. Obce se velice bojí evropských dotací, mají s nimi nedobré zkušenosti,“ je přesvědčen Lukl.

Jistotu místa pro dítě v mateřské škole vítá Helena Skálová z České ženské lobby. Podle ní je nedostatek míst ve školkách jednou z příčin, která brání budovat ženám kariéru.


Skálová: Podporujeme i další alternativy, jako jsou firemní školky, lesní školky, dětské skupiny, vzájemná rodičovská výpomoc a hlídání v rodině.

„Jistota, že dítě přijmou ve třech nebo čtyřech letech do školky, je klíčová a dává ženám možnost naplánovat si návrat na pracovní trh a vyjednávat se svým zaměstnavatelem o návratu do zaměstnání, případně si hledat práci novou,“ říká Skálová.

Existují průzkumy, podle kterých se většina českých žen chce vrátit do zaměstnání, jakmile jejich dítě dosáhne věku tří let. Podle Skálové je tu ale i velká skupina žen, která by chtěla nastoupit do práce dříve, což je dáno zejména ekonomickou potřebou u sociálně slabších rodin.

autoři: Ondřej Nováček , bum
Spustit audio