Hejtman Půta: Před snižováním státních dluhů má přednost to, aby lidé udrželi v chodu domácnosti a firmy průmysl

Hnutí STAN svolalo mimořádný sněm. Změní se kontrolní mechanismy uvnitř hnutí? Kdo bude stát v čele Starostů a nezávislých? A věděli jeho členové o práci náměstka pražského primátora Petra Hlubučka? Poslechněte si rozhovor Vladimíra Kroce s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou.

Podporujete svolání mimořádného sněmu hnutí STAN. Co si od něj slibujete?

Sněm se musí věnovat otevřené debatě o tom, jak vedení STANu funguje. Není to jen o té jedné kauze, je to hodně o vztazích, které jsou v předsednictvu STANu dlouhodobě navázané na nějaká osobní přátelství, osobní dobré vztahy a debata by měla vést i k tomu, že politické hnutí – pokud má mít celostátní ambice – nemůže fungovat jenom na principu absolutní důvěry.

Vyzýváte ke kompletní obměně předsednictva STAN – proč?

Myslím, že jsme všichni byli nějakou měrou součástí toho problému. Třeba proto, že jsme včas nevyzvali pražskou organizaci, aby proběhl nějaký mimořádný krajský pražský sněm a došlo tam k nové volbě vedení, třeba na základě novinových článků.

Čtěte také

Máme v hnutí celou řadu úspěšných starostů, komunálních politiků, regionálních zastupitelů, několik hejtmanů, paní hejtmanku ze Středočeského kraje... Myslím, že by obměna měla vést k tomu, že se trochu změní principy fungování. A právě proto si myslím, že by nikdo ze současného předsednictva neměl svoji funkci obhajovat. Ale je to na rozhodnutí mých kolegyň a kolegů.

Vít Rakušan by podle vás měl zůstat v čele STANu. Věříte, že o ničem nevěděl?

Věřím Vítovi Rakušanovi, že byl stejně překvapen a konsternován jako já. Nevidím v tuto chvíli tak silnou osobnost, která by hnutí dokázala provést tím těžkým, bolavým obdobím. Ale na druhou stranu budu rád, když na sněmu v souboji o předsednické místo Víta Rakušana vyzve někdo další. A třeba se ukáže, že podporu na sněmu získá.

Čtěte také

Jak se díváte na nový příspěvek – úsporný tarif – navržený vládou Petra Fialy? Uleví to lidem?

Jsem rád, že pan premiér v příspěvku vzkázal veřejnosti, že vláda nenechá nikoho z lidí, kteří se možná bojí, jak budou platit na podzim a v zimě své energie, padnout. To byl myslím zásadní vzkaz, na který jsme všichni čekali.

Je to v podstatě plošná pomoc, která je v tuto chvíli na místě. Nebavíme se o zdražování energií o desítky procent, ale o násobky desítek. A dost možná ještě nevíme, jaké budou ceny na podzim. Pokud si tedy připustíme i variantu, že plyn z Ruska do Evropy přestane proudit.

Kolik bude úsporný tarif státní rozpočet stát? Můžeme si další zadlužování dovolit?

Obávám se, že si to budeme muset dovolit. Zdůrazním, že jsme v dobách, kdy se ekonomice dařilo, inflace byla pod jedno procento. Stát místo toho, aby své dluhy splácel a připravoval se na nějakou krizi, která vždycky může přijít, dluhy naopak navyšoval.

Obávám se, že teď má přednost před snižováním dluhů vůbec to, aby malé, střední firmy a obecně zaměstnavatelé udržely v chodu průmysl a aby byli lidé schopni zajistit chod svých domácností. To teď bohužel musí mít přednost před snižováním zadlužení země. Je to smutné konstatování, ale vládě nic jiného nezbývá.

Co si Martin Půta myslí o rozdělení ČEZu? Kdo by se podle něj měl stát ministrem školství? A věděl něco o kauze Hlubuček? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vladimír Kroc , agf
Spustit audio

Související