Hejtman Čunek chce, aby areál Baťovy nemocnice koupilo město Zlín

2. červen 2020 18:07

Čunek navrhne záměr prodeje areálu radním Zlínského kraje

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek chce, aby město Zlín koupilo areál stávající Baťovy nemocnice.

Uvedl to po dnešním představení urbanistických koncepcí využití prostor a pozemků nemocnice.

„Toto území má velký potenciál pro budoucí využití. Proto by bylo nejlepší, aby se město Zlín v rozvoji tohoto území angažovalo samo a odkoupilo si areál, aby zde mohlo dle požadavků občanů města Zlína připravit toto území pro jeho rozvoj a využití,“ řekl hejtman Jiří Čunek.

V roce 1927 prudce rostoucí firma Baťa měla už 10 000 zaměstnanců. Tomáš Baťa se proto rozhodl vybudovat nemocnici, na jejíž založení věnoval 1 milion korun. Prvním primářem nemocnice se stal Bohuslav Albert, který se spolu se stavebním oddělením Baťových závodů a architektem Františkem Lydia Gahurou podílel na návrhu nemocnice. Pokud jde o zásady práce nemocničního ústavu, vedení nemocnice se inspirovalo americkou Mayo Clinic. Na podzim roku 1927 byla otevřena hlavní budova a dva pavilóny, první pacient byl přijat 21. listopadu téhož roku. Do roku 1935 vzniklo 14 pavilonů, v roce 1938 byly postaveny Domovy pro přestárlé (dnešní LDN), v roce 1940 byla vybudována nová porodnice.

Podle Čunka se majetek nemocnice odhaduje na částku přesahující miliardu korun.

Stávající areál, který nechal postavit Tomáš Baťa, by se měl uvolnit poté, co ve Zlíně –Malenovicích vyroste nová nemocnice za osm miliard korun. Její výstavbu schválili v květnu těsně krajští zastupitelé.

Architektonické kanceláře objednané Zlínském krajem dnes představily projekty, podle kterých by v areálu nemocnice mohly být nové prostory pro bydlení, zázemí pro sociální služby, kavárny, kanceláře, sportoviště nebo vysokoškolské koleje.

Plány na využití areálu si chce nechat zpracovat i město Zlín. Město Zlín má zájem o pozemky v areálu stávající zlínské krajské nemocnice. Vše však bude teprve předmětem jednání, řekl dnes ČTK primátor Jiří Korec (ANO). 

Proti přesunu nemocnice do Malenovic protestuje část politiků i veřejnosti. Chtějí, aby se konalo ve stejném termínu jako krajské volby referendum. Na to potřebují získat dvacet devět tisíc podpisů.

Pro stavbu nové nemocnice hlasovalo 23 krajských zastupitelů, jeden se zdržel a 18 zastupitelů bylo proti.

Spustit audio

Související