Havlíček: Náš plán na peníze z EU je úspěšný. Výhrady nemíří na Babiše, ale obecně na střet zájmů

20. červenec 2021

Česko získala doporučení Evropské komise pro přístup k penězům z mimořádného unijního fondu na oživení ekonomiky – ve hře je víc než 180 miliard korun. Má to však podmínku: země musí zlepšit mechanismy na řešení a prevenci vzniku střetu zájmů. Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (za ANO) je nicméně přesvědčen, že požadavek šéfky Komise Ursuly von der Leyenové nemá nic společného s diskutovaným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Nemáme žádnou obavu, že bychom peníze nakonec nedostali. Kdyby zde byl střet zájmů, tak se národní plán obnovy neodsouhlasil,“ zdůvodňuje a dodává, že Česká republika je jednou z těch zemí, jimž byl plán odsouhlasen bez větších potíží.

Čtěte také

„Výhrady nemíří na pana premiéra, ale obecně na to, aby všechny projekty, které se budou posuzovat, byly posuzovány i s ohledem na případný střet zájmů. A já si myslím, že je to naprosto v pořádku,“ komentuje ministr.

Podle něj je požadavek na zlepšení prevence v této oblasti jen jednou z více než stovky podmínek. Problematické vlastnictví koncernu Agrofert, které Evropská komise dlouhodobě kritizuje, nemá s národním plánem obnovy nic společného, tvrdí Havlíček.

Agrofert je známá firma a řeší se, jestli podstupovat podle českých, nebo evropských zákonů.
Karel Havlíček

„U Agrofertu to není o tom, že se má někdo takzvaně odhalit. Agrofert je známá firma a řeší se, jestli podstupovat podle českých, nebo evropských zákonů. Tady je to trošku jiný problém. Evropská komise říká: ‚Měli byste zavčas odhalovat, jestli jsou vůbec nějací ústavní činitelé, kteří mají přímý nebo nepřímý vliv na některé firmy a prokázat nám to svými metodami.‘

Čtěte také

V případě národního plánu obnovy se dokonce podařilo politický vliv odblokovat, pochvaluje si host speciálu Jana Bumby. „Je to úspěšný projekt, dostali jsme za něj pochvalu,“ shrnuje a dodává, že zásluhy připisuje hlavně odborníkům, kteří návrh dávali dohromady.

„Je to do značné míry vyvrcholením ročního úsilí odborného týmu a všech lidí, kteří na tom participovali a odvedli obrovský kus práce – neměli to jednoduché, protože požadavky ze všech stran byly velké a ten tlak byl rovněž obrovský.“

Málo peněz na vědu

Nadšení ale tak docela nesdílí předsedkyně Akademie věd České republiky Eva Zažímalová. Má totiž za to, že do vědy půjde z celého fondu obnovy příliš málo peněz. Objektivně se přitom jedná o investici s nejvyšší návratností, upozorňuje.

Čtěte také

Také komentátor serveru SeznamZprávy.cz Petr Holub je k celé věci kritičtější:

„Vzbuzuje to dojem, že se vymyslely nějaké programy jen proto, aby se peníze utratily. Když se nakonec podíváme na celek, vidíme především digitalizaci a evergreeny z životního prostředí, jako jsou kotlíkové dotace nebo zateplování státních budov.“

Hosty byli:
Viktor Daněk, zpravodaj v Bruselu, Český rozhlas
Karel Havlíček, za ANO, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy
Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR
Petr Holub, komentátor SeznamZprávy.cz

Holub říká, že ve výsledné podobě se odráží fakt, že se plán navrhoval na ministerstvu průmyslu.

„Původním účelem bylo rozjet s jeho pomocí novou konjunkturu po pandemické krizi. Takový výsledek nebo cíl se z toho ale vyčíst nedá,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio

Související