Havlíček: České předsednictví mělo přehodnotit klimatické cíle. Následky teď nesou domácnosti i firmy

S novým rokem skončilo půlroční české předsednictví Radě Evropské unie, které výrazně ovlivnila válka na Ukrajině a energetická krize. Premiér Petr Fiala na úterní bilanční tiskové konferenci mimo jiné ocenil, že se podařilo udržet jednotu členských zemí právě v podpoře Ukrajiny a v tlaku na Rusko. Také zástupci unijních orgánů hodnotí české předsednictví kladně. Uspěl Fialův kabinet v evropské zkoušce i z pohledu českých politiků?

„České předsednictví bylo velmi úspěšné a to neříkám jenom jako vládní poslanec, ale opravdu jako člověk, který se evropským záležitostem věnuje dvacet let,“ říká předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík z KDU-ČSL.

Čtěte také

„Jsem vděčný i za to, že předešlá vláda předsednictví začala chystat a ta současná mohla navázat. Bohužel situace na Ukrajině naprosto jednoznačně zkomplikovala všechny možné priority, které jsme chtěli prosazovat. Ale Česká republika, myslím si, v této neskutečně těžké situaci obstála a jsem vděčný i za to, že i opozice byla v tomto ohledu velmi konstruktivní,“ dodává.

Místopředseda opozičního hnutí ANO a bývalý vicepremiér Karel Havlíček vyzdvihuje především velmi dobrou práci úředníků a diplomatů. „Pracovalo na tom opravdu stovky, dokonce snad tuším až dva tisíce lidí, a udělali opravdu velmi dobrou práci,“ chválí české zastoupení v Bruselu.

 Havlíček: Klima mělo jít stranou

Z politického hlediska už ale jeho hodnocení tak jednoznačně pozitivně nevyznívá. „Domnívám se, že nám chyběla určitá politická odvaha udělat zásadnější rozhodnutí. Zejména narážím na z mého pohledu hodně nešťastnou klimatickou politiku,“ upřesňuje.

„Místo abychom zatáhli trochu za ruční brzdu, aby se přehodnotily některé klimatické cíle, určily se rizikové scénáře, které jsou i jedním z problémů současné energetické krize, tak se urychlila dekarbonizace. A bohužel se kvůli tomu zhoršila situace pro domácnosti a samozřejmě i pro evropské firmy. Záměrně říkám evropské, nikoliv pouze české.“

Česká brzda?

Za úspěch českého předsednictví se považuje evropské zastropování cen elektřiny a plynu, dohoda na povinném plnění zásobníků nebo na šetření plynem. Podle Karla Havlíčka ale neměla česká vláda v těchto otázkách zaspat na národní úrovni.

Čtěte také

„Pan ministr Síkela byl do značné míry velmi naivní v tom, že oddaloval takzvané české nebo lokální řešení, a to oddělení cenotvorby plynu od cenotvorby elektřiny. Kdybychom zavčasu hledali národní řešení, tak jsme se nemuseli dostat do situace, že nám roste cena elektřiny úplně nejvíc v celé Evropské unii,“ vysvětluje místopředseda hnutí ANO.

„Na druhou stranu zase musím pozitivně zhodnotit to, že se Evropě podařilo diverzifikovat více zdroje. A v zásadě se Evropa zatím docela dobře s nedostatkem plynu vypořádává, protože se poměrně rychle budují terminály. Ale to je do značné míry hodně komerční záležitost.“

 Benešík: Umíme zvládat krize

Celkově se Havlíček české předsednictví zatím jednoznačně zhodnotit zdráhá. „Uvidíme v čase. V každém případě dopadlo to lépe než předsednictví předcházející, které zkrachovalo,“ poznamenává. Podle Ondřeje Benešíka z KDU-ČSL Česká republika svůj úkol splnila a obstála v něm.

„Reputace České republiky například ve zvládání migrační krize z Ukrajiny je bezprecedentní. Prostě ukázali jsme celé Evropě a světu, že umíme zvládat krize. A i když jsme relativně malý národ nebo respektive středně velká země EU, tak dokážeme čelit i opravdu velkým úkolům a obstáli jsme se ctí,“ vyzdvihuje s tím, že v podobném duchu se nesou i hodnocení českého předsednictví od diplomatů z celé Evropy.

V závěru polední publicistiky jsme se ptali pražské radní Hany Marvanové, jak účinně bojovat s pyrotechnikou v hlavním městě. Poslechněte si celý pořad ze záznamu.

Hosty Věry Štechrové jsou:

  • Ondřej Benešík, předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti, místopředseda KDU-ČSL pro oblast politiky Evropské unie;
  • Karel Havlíček, místopředseda PS za ANO, 1.místopředseda hnutí, bývalý ministr průmyslu a obchodu;
  • Hana Marvanová, radní hl. m. Prahy za SPOLU.
autoři: Věra Štechrová , and
Spustit audio

Související