Havárie u Smolenska neboli Příběh o spiknutí

9. únor 2016

Zpráva, že polský ministr obrany Antoni Macierewicz ustanovil zvláštní podkomisi, jež má obnovit vyšetřování příčin havárie letadla polského prezidenta Lecha Kaczyńského z dubna 2010, vypadá na první pohled banálně. Potenciálně je však dosti výbušná.

Jedna z nejstručnějších definic politiky by mohla znít, že jde o svérázný způsob vyprávění příběhů: o ponížených chudých, kterým je třeba pomoci, o pracovitých bohatých, které je nutné zbavit obtížné státní byrokracie či o zašpiněné planetě, kterou je nezbytné opět vyčistit do zelena.

Polská strana Právo a spravedlnost (polskou zkratkou PiS) disponuje příběhem sice tragickým, leč svým způsobem unikátním: o smrti prezidenta Lecha Kaczyńského, spoluzakladatele PiSu a bratra předsedy strany Jarosława, jehož tupolev havaroval u ruského Smolenska údajně nikoliv následkem poruchy, chyby posádky, husté mlhy nebo třeba obyčejného lajdáctví ruského personálu letiště, nýbrž v důsledku spiknutí.

Čtěte také

Šlo tedy o atentát, o vraždu, poněvadž komusi, konkrétně zejména ruskému prezidentovi Putinovi, vadila politika Lecha Kaczyńského, založená na obhajobě polských národních zájmů a konzervativních hodnot.

Odmítání výsledků oficiálního vyšetřování, rozvíjení teorie spiknutí i vytváření silného emočního pouta voličů PiSu ke smolenské katastrofě pomocí řady manifestací i pietních aktů – to vše tvořilo významnou součást politického apelu nyní vládnoucích polských konzervativců.

Zádušní mše za oběti polského leteckého neštěstí u Smolenska

Ministr obrany Macierewicz, mimochodem významný představitel protikomunistické opozice, patří k předním zastáncům teorie spiknutí. Již nedlouho po havárii stanul v čele zvláštní parlamentní skupiny, jež přišla s verzí o explozích na palubě coby hlavní příčině pádu prezidentova letadla. Ale věrohodnost skupiny krom jiného srážel i fakt, že byla složena takřka výhradně z poslanců a senátorů PiSu, tehdy hlavní opoziční strany.

Čtěte také

Nyní je PiS stranou vládní a nikdy se netajila cílem obnovy či akcelerace vyšetřování. Ministr obrany Macierewicz však postupuje poněkud zvláštním způsobem. Jím zřízená podkomise sice formálně spadá pod Komisi pro vyšetřování leteckých nehod státního letectva, nicméně předseda podkomise má být zodpovědný přímo ministrovi obrany, tedy Macierewiczovi.

Šéf podkomise Wacław Berczyński je profesí leteckým konstruktérem, jenž například působil též v americké firmě Boeing, intenzivně ale spolupracoval i s výše zmíněnou parlamentní skupinou a je zastáncem teorie o explozi. Konzervativní týdeník Gazeta Polska ho sice v roce 2013 ocenil titulem „člověk roku“, zdá se však, že jde hlavně o „člověka PiSu“, nebo dokonce o „Macierewiczova člověka“.

Výsledek nového vyšetřování lze tudíž celkem úspěšně předvídat. Politika je přece hlavně vyprávěním příběhů. Jistě, nelze vyloučit, že verze o spiknutí je přece jen pravdivá, avšak i kdyby tomu tak bylo, kdo jí nyní, kromě voličů PiS, uvěří?

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio