Hasiči zvládli lesní požár v blízkosti Makarské

15. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Hasiči stále ještě dohašují lesní požár v blízkosti Makarské. Ten vypukl včera ráno a pod kontrolu se jej podařilo dostat před polednem. Podle odborníků budou dohašovací práce trvat až tři dny.

Oheň se kvůli silnému větru šířil velkou rychlostí a hasičům se jej podařilo zastavit pouhých 500 metrů před prvními domy.

Podle informací deníku Jutarni List byl v souvislosti s požárem zadržen pětadvacetiletý Chorvat, kterého policie podezírá z toho, že oheň založil. Podle všeho neúmyslně, když odhodil z auta u obce Gornje Tučepi cigaretu.

Lékárny v Dubrovníku, především ty s nepřetržitým provozem, hlásí velký zájem zahraničních turistů o viagru a další povzbuzující léky, stejně jako o kondomy. Někdy prý dodavatelé nestačí ani lékárny zásobovat. Místní noviny to vlastenecky připisují blahodárným účinkům chorvatského moře.

Počasí na Jadranu 16. 7.

Meteorologové slibují velmi teplý a slunečný den. Především v jižní části Dalmácie by měl ještě foukat silný vítr, který by měl postupně odpoledne a k večeru slábnout. Dopolední teploty do 28 stupňů, odpoledne až 32 stupňů Celsia.

Teplota moře se pohybuje mezi 25 až 26 stupni. Hydrometeorologický ústav vydal upozornění pro jachtaře, že severní nebo severozápadní vítr může dosahovat rychlosti 35 až 50 uzlů. Zítra by měl postupně slábnout.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu