Hasiči bojují s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku devátý den. O víkendu začal platit zákaz vstupu do části národního parku

1. srpen 2022 09:29

Hasiči v Českém Švýcarsku zmenšují plochu zasaženou požárem. S ohněm bojují v národním parku nepřetržitě už od neděle 24. července.

I přes zákaz vstupu do lesa se správa národního parku a hasiči setkávají s neukázněnými zvědavci, kteří se snaží dostat na spáleniště. Strážci navíc v oblasti u Dolského mlýna objevili také nové ohniště.

„Jde o ten typ lidi, kteří prostě žádné restrikce nebudou dodržovat,“ konstatuje ředitel národního parku Pavel Benda s tím, že zákaz vstupu do části národního parku zatím do 12. srpna. Správa národního parku se ale podle něj bude snažit co nejdříve ty části parku, kde to bude možné, co nejdříve snažit opět pro turisty zpřístupnit.

Pracovníci správy parku ale budou muset nejprve zjistit, jak moc jsou stezky parkem poškozené a co za práce je na nich před návratem turistů potřeba udělat – jako například zabezpečení skalních objektů, které mohou mít narušenou stabilitu nebo likvidace požárem poškozených a potenciálně nebezpečných stromů.

„Jsem předběžně dohodnutý i s Českým geologickým ústavem, že k nám, jakmile to bude možné, vyšlou své geology, kteří nám tu budou pomáhat s posuzováním stavu těch skalních objektů. Mimo stezky ale bude ten zákaz vstupu platit i potom,“ dodává Benda.

V sousedním Saském Švýcarsku platí v současnosti absolutní zákaz vstupu do lesů.

Spustit audio

Související