Handicapovaní lidé z Náchoda a okolí mají nově k dispozici tzv. tréninkový byt. Jak funguje?

12. únor 2020 10:14

V Náchodě mohou mentálně postižení lidé využívat nový tréninkový byt. Ten zřídila organizace Pferda, která pomáhá dospělým lidem s mentálním a duševním onemocněním. Podle zástupce ředitele Ivy Laštovicové podobný model tréninkového bydlení využívají klienti už několik let v Rychnově nad Kněžnou. Protože se osvědčil, zřídili podobný prostor i v Náchodě. 

Sešli jsme se v tréninkovém domě a míříme do horního patra. Co tam na nás čeká za překvapení?

Čtěte také

„Čeká tam na nás zbrusu nový takzvaný tréninkový byt. Ten je součástí naší nové služby s názvem Pferdí trénink v Náchodě. Tuto službu využívají klienti s postižením k tomu, aby se naučili věci, jenž budou postupně potřebovat potom třeba v samostatném bydlení," vysvětluje Iva Laštovicová.

Přišli jsme je krásným červeným dveřím, za kterými sedí asistentka Jitka Regnerová.
„Já tady nebudu přímo s klienty žít. Ale budu je učit žít. Aby si uměli uvařit, nakoupit či uklidit. Vysvětlím jim, co a jak dělat, a když uvidím, že se blíží nějaké nebezpečí, tak zasáhnu. Ale budou se učit samostatnosti. Víceméně to bude na nich."

Iva Laštovicová nás provádí celým tréninkovým bytem

„Klienti sem docházejí jen ambulantně. Jsou zde například šest hodin denně. Plus je k tomu připojena služba sociální i pracovní rehabilitace. To znamená, že dole v kavárně trénují pracovní dovednosti. Tedy v kavárně pracují a potom si jdou do bytu, postarat se sami o sebe. Ale nebydlí tady."

Čtěte také

„Pokud klienti chtějí, tak mají potom možnost přesunout se do služby s názvem Podpora samostatného bydlení. To už bydlí sami v nějakém bytě v nájmu. Mají možnost získat například nějaký byt od rodičů a do něj za nimi dochází náš asistent. Pomáhá jim v situacích, ve kterých si nejsou úplně jistí nebo ve kterých potřebují podpořit," dodává Iva Laštovicová.

Nový tréninkový byt v Náchodě v současnosti využívá 15 klientů, přičemž maximální kapacita tohoto bytu je 20 osob.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související