Hanáková pro Rádio Česko: Odklad splátek prodraží vyrovnání s církvemi

3. leden 2012

Poslanci Věcí veřejných a vedení této vládní strany se radili o církevních restitucích. Ještě před svátky vicepremiérka Karolina Peake řekla, že nezvednou pro restituce ruku, aniž se dozvědí, odkud se budou brát 2,5 miliardy ročně na provoz církví.

Ministři Věcí veřejných mají několik návrhů řešení vyrovnání s církvemi, které však představí zítra svým vládním kolegům. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský na konci minulého roku navrhoval variantu odložit vyrovnání o rok či dva.

Ministryně kultury Alena Hanáková z TOP 09, ale tuto variantu ve vysílání Rádia Česko odmítla:

„Odklad splátky by celou záležitost, co se týká vyrovnání s církvemi, ještě prodražil. Myslím si, že pokud splácet a pokud se dohodnou na vyrovnání s církvemi, tak bezodkladně.“

Hanákovou překvapuje, že koaliční partneři přichází s dalšími návrhy. Podle ní je také jasné, odkud se církevní restituce zaplatí.

„Systém proplácení dané částky je promyšlen a když se celý tento návrh zákona připravoval, tak se připravoval v komisi, ve které zasedali od počátku také zástupci Věcí veřejných a svými podpisy stvrzovali přípravu tohoto zákona. Je trošku pro mě překvapující, že těch dalších nápadů je několik a že vůbec s novými nápady přicházejí. Ale myslím si, že v této chvíli i Věci veřejné vědí, jakým systémem by to proplácení mělo probíhat,“ řekla ministryně Rádiu Česko.

autoři: mvo , mam
Spustit audio