Hana Benešová. Neobyčejný příběh ženy, která stála po boku československému prezidentovi

3. listopad 2021

Kdo mohl tušit, že z Aničky, dítěte železničního zřízence Vlčka, bude jednou první dáma republiky Hana Benešová? Vše změní osudové setkání s Edvardem Benešem v Paříži. Z Anny se stane Hana a na podzim 1909 se s ní Edvard Beneš ožení v chrámu sv. Ludmily v Praze na Vinohradech. Sňatkem nezíská jen oddanou ženu, ale také výkonnou spolupracovnici. Její výjimečný příběh sepsal historik a novinář Petr Zídek.

Petr Zídek: Hana Benešová
Čte: Helena Dvořáková
Připravila: Jana Franková
Zvukový mistr: Zdeněk Slavotínek
Režie: Petr Mančal
Natočeno: V roce 2015

V době první světové války se manželé Benešovi aktivně zapojili do odboje. Po odchodu Edvarda do exilu byla Hana Benešová zatčena a strávila jedenáct měsíců ve vězení. Setkali se až po vzniku nové republiky – po třech a půl letech odloučení.

Hana Benešová, vzdělaná a okouzlující manželka ministra zahraničí, se velice rychle sžila se svou rolí. V té době se ale také museli smířit s tím, že zřejmě nikdy nebudou mít děti.

Hana byla nejen módní ikonou prvorepublikové společnosti, srovnatelnou s hvězdami stříbrného plátna, ale také důslednou a vkusnou dohlížitelku na stavbu a vybavení jejich nové vily v Sezimově Ústí.

Čtěte také

V roce 1935 byl po abdikaci prezidenta T. G. Masaryka Edvard Beneš zvolen prezidentem a z Hany se stala první dáma. Nebyla jí ale dlouho. Po mnichovské krizi Beneš abdikoval a manželé odešli do anglického exilu.

Do osvobozeného Československa se vrátili až v roce 1945 přes Moskvu a Košice. Hana Benešová byla jako první dáma svému muži oporou ve všech jeho aktivitách, a zejména v pohnutých dnech února roku 1948. Tehdy patřila mezi ty prezidentovy blízké, kteří mu vymlouvali plán abdikovat.

V Radioknize se dozvíte i o životě Hany Benešové po smrti Edvarda Beneše v září roku 1948, o jejím krátkém návratu na veřejnost v roce 1968 a smrti v zimě 1974, kterou se završil příběh ženy, která je dodnes považována za nedostižný vzor první dámy.

Radioknihu o životním příběhu této výjimečné ženy můžete poslouchat čtyři týdny.

Spustit audio