Hana a Jana Frankovy: Divadlo je pro nás způsob bytí

29. červen 2018

Rozhovor o dětství v divadelní rodině, o potřebě divadla, o výchově, o mladých lidech, o Divadle Dagmar a Dismanově rozhlasovém dětském souboru, ale také o sourozencích a dětech.

„Že dnešní mládež už není jako dřív? Studenti jsou skvělí stále. To my dospělí bychom si měli říkat, že jsme už nějací jiní, divní.“ Hana Franková

Před čtyřmi lety byla práce Hany Frankové odměněna cenou Ministerstva kultury ČR za přínos pro rozvoj českého amatérského divadla a uměleckého přednesu. Před 25 lety založila s Michalem Przebindou a Lucií Domesovou v Karlových Varech Divadlo Dagmar. Její studenti a herci jsou dnes v mnoha českých i moravských divadlech.

Miloslav Disman soubor založil jako výchovně vzdělávací – snad i proto je tam tak dobré klima.
Jana Franková

Co vlastně víte o Dismanově rozhlasovém dětském souboru? Napadlo vás někdy, kde se hledají či připravují rozhlasové či dabingové dětské hlasy? Jana Franková vyhrála před třemi lety konkurz, který trval tři měsíce, a stala se uměleckou vedoucí souboru.

Často děláme soudy bez znalosti věci. K politice se snažím vyjadřovat divadlem.
Hana Franková

V politických postojích se obě sestry shodnou. Jedna z nich ale nemá profil na Facebooku, emailovou adresu, ba ani telefon. Proč, to zjistíte při poslechu rozhovoru, ke kterému sestry Frankovy do Plzně pozval Jan Anderle.

autor: Jan Anderle
Spustit audio