Hampl: Konsolidační balíček je vyvážený a rozumný kompromis. Boj o jeho realizaci ale teprve začíná

1. červen 2023

V pondělí skončila lhůta, během níž mohli zástupci obcí, odborů, zaměstnavatelů anebo živnostníků podávat připomínky ke konsolidačnímu balíčku, který v půlce května představila vláda. Mezi navrženými změnami se objevilo například chybějící zdanění vína. Odmítli také plán na snížení nižších sazeb DPH nebo nesouhlasí se znovuzavedením nemocenského pojištění.

Čtěte také

Bývalý viceguvernér ČNB a současný předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl ale konsolidační balíček považuje za vyvážený a rozumný kompromis.

„Je to o tom, pokusit se šlápnout na brzdu a brzdit tak, aby to ještě ten vůz nedostalo ze silnice,“ hodnotí situaci Hampl.

Balíček je podle něj rozumně rozprostřen mezi všechny příjmové skupiny a mezi všechny sektory v ekonomice. „Jeho vyváženost je v tom, že jsou tam velké i malé věci a věci, které se týkají příjmů i výdajů.“

Velká opatření a vymetání rohů

„Důležitá jsou ta velká opatření. A to největší je to, které vláda vzala sama na sebe – snižování dotací… Tu největší část tak vláda realizuje v té oblasti, ve které může rozhodnout sama bez konzultace s parlamentem a bez toho, aby se měnila legislativa.“

Čtěte také

„Pak je tam řada věcí, které jsou buď vymetáním rohů, tedy řešením jednotlivých dílčích problémů, které třeba nejsou tak velké kvantitativně, a pak jsou tam i kvantitativně větší věci, jako je právě zavedení nemocenského pojištění nebo hra se sazbami DPH, která má vést k jednoduchosti, ale může se ukázat, že to není tak triviální z hlediska dopadů na ceny,“ soudí.

Hampl upozorňuje, že balíček nekončí oznámením jeho záměru. „Zatím máme hotovou prezentaci s čísly a teď je ve hře to legislativní řešení, návrh, který je poměrně komplexní, týká se změn 58 zákonů, a boj o realizaci balíčku tak teprve začíná,“ dodává.

Může konsolidační balíček ovlivnit míru inflace u nás? Poslechněte si celé Řečí peněz v audiozáznamu. Moderuje Naďa Bělovská.

autoři: Naďa Bělovská , knem
Spustit audio

Související