Hála: Zemanův čínský poradce může být vyšetřován kvůli korupci i investicím

8. březen 2018

Na inauguraci prezidenta Miloše Zemana zůstane jedna židle prázdná. Prezidentův poradce a předseda čínské společnosti CEFC Jie Ťien-ming pozvání dostal, spekuluje se ale o tom, že je doma vyšetřován kvůli ekonomické kriminalitě.

„V tuto chvíli to asi nelze ověřit, protože pokud je skutečně vyšetřován, pak to má na starost zvláštní vnitrostranický úřad s názvem Centrální komise pro disciplínu. Je to v podstatě extralegální forma zatčení,“ přibližuje sinolog Martin Hála. Dotyčná osoba tak na několik týdnů až měsíců zmizí, nekomunikuje ani se svojí rodinou a nemá k dispozici právníka. „Nikdo dokonce ani nesmí potvrdit, že je zadržován, jde o tajný proces,“ dodává Hála. Podle kancléře Vratislava Mynáře prezident Zeman o věci mluvil s čínskou velvyslankyní, ta mu ale informace o Jieho vyšetřování nepotvrdila.

Jie Ťien-ming je Zemanovým poradcem od roku 2015, pověřovací listiny mu už na jaře předal Mynář a další z prezidentových poradců Martin Nejedlý. Zveřejněno to ale bylo až na podzim téhož roku. Poslechněte si celý rozhovor:

autor: jpr
Spustit audio