Haiti, nejchudší stát západní polokoule. Šíření cholery se zrychluje

21. květen 2015

Karibský stát Haiti má zhruba tolik obyvatel jako Česko. Ostrovní zemi se na rozdíl od nás vyhnula druhá světová válka nebo sovětská okupace, haitská moderní historie je i tak plná politických tragédií a přírodních katastrof.

Zemětřesení v lednu 2010 zabilo na Haiti až čtvrt milionu lidí. Statisíce připravilo o domov. Ani po něm klid v západní části ostrova Hispaniola nenastal. Přišly ničivé hurikány, záplavy a epidemie cholery, která trvá dodnes.

Je o mnoho slabší než před 4 roky, ale celosvětově nejvážnější. Jak se Haiti v éře po zemětřesení vyrovnává s ranami osudu?

Haiti je země s pohnutou minulostí i svéráznou kulturou. Právě tam se v 18. století vyvinulo náboženství voodoo. Po unikátní úspěšné vzpouře černých otroků afrického původu proti koloniální francouzské moci vyhlásilo Haiti nezávislost na začátku 19. století. Jako druhá země v Americe po Spojených státech.

Čtyřnásobný nárůst cholery

Haiťané pak čelili intervencím západních armád, vytrpěli teror diktátora Trujilla ze sousední Dominikánské republiky, i krutovlády otce a syna Duvalierů. Země zažila několik demografických voleb a mnoho státních převratů. Ale i lepší časy s turistickým boomem.

Po zemětřesení roku 2010 na Haiti přitekly miliony dolarů na rekonstrukci zbídačené země a usadily se tam humanitární organizace.

V rámci projektu Praga - Haiti vznikají na Haiti studny

Haiti ale zůstává potupný titul nejchudšího státu na západní polokouli. V indexu lidského rozvoje se nachází na chvostu ve společnosti afrických států, Afghánistánu a válčící Sýrie.

Epidemie cholery zachvátila Haiti tři čtvrtě roku po zemětřesení. Za první rok se nemocí nakazilo půl milionu lidí a 7 tisíc zemřelo.

Navzdory následnému ústupu epidemie se v některých obdobích tempo šíření nemoci znovu zrychlilo. Po hurikánu Sandy v roce 2012. A i v posledních měsících, kdy je zaznamenaný čtyřnásobný nárůst na tisíc nových případů cholery týdně.

Ze zavlečení asijského kmene cholery na Haiti byli obvinění nepálští vojáci z mírové mise OSN. USA přistoupily k vyšetřování a připustily, že modré přilby přispěly k epidemii znečištěním řeky z jejich odlehlé základny.

Požadavek finanční kompenzace OSN odmítá. Staví se do čela boje s cholerou na Haiti. K šíření nemoci přispěl špatný stav zdravotnictví, vodních zdrojů i sanitace. Ve venkovských oblastech má přístup k pitné vodě polovina lidí.

Odolnost Haiťanů je neuvěřitelná

Obyvatelé Haiti,

Změnit se to snaží i česká organizace Fidcon, která na Haiti vykonala už 10 vrtařských misí, při kterých vzniklo 30 studní s pitnou vodou. Velitelem poslední loňské mise byl Jan Kyselý.

„Země prochází ekonomickou krizí. Lidé hledají zkratkovitá řešení, jak si zajistit obživu. Vykáceli všechny lesy, voda rychle uniká z krajiny.“

V čele republiky Haiti je 4 roky sympatický Michel Martelly alias Sweet Micky. Před nástupem do úřadu jedna z největších hvězd místní taneční hudby zvané Compas.

Martellyho vláda spoléhá na zahraniční pomoc. Předloni požádala bývalé koloniální mocnosti o reparace za éru otroctví.

Francouzský prezident Francois Hollande při návštěvě Port-au-Prince plédoval za obchod a investice, které jsou podle něj nejjistější cestou k blahobytu na Haiti. "Nemůžeme měnit historii, ale budoucnost společnými silami ano." Vzkázal Hollande u pomníku vůdce protifrancouzské rebelie Toussainta L'Ouvertura.

Chilský diplomat Spojených národů Pedro Medrano Rojas přesvědčuje dárce pro humanitární projekty na Haiti. Nedávno se zastavil v Česku. Je situace na Haiti horší než před zemětřesením?

„Ne, dnes je to lepší. Trend je pozitivní. Před zemětřesením nemělo hlavní město Port-au-Prince kanalizaci. Dnes ji má. Před tím bylo na stupni základního vzdělání 200 tisíc dětí, dnes jich jsou 2 miliony. Změna k lepšímu je vidět. Země vytrpěla hodně, ale odolnost Haiťanů je neuvěřitelná. Musím říct, že je obdivuji.“

autoři: jpr , sch
Spustit audio