Hádky s Čínou: Je to hra jedné politické strany, dlouhodobý vliv na česko-čínské vztahy to mít nebude, myslí si sinolog Kučera

3. listopad 2016

Vede Česká republika s Čínou rovnocenný dialog, nebo je submisivní a akceptuje všechny požadavky čínské strany, jak tvrdí kritici? O tom mluví ve vysílání Českého rozhlasu Plus sinolog a prorektor Univerzity Palackého v Olomouci Ondřej Kučera.

„Komunikace české vlády o vztazích s Čínou je nešťastná. Mám na mysli především formulaci do České republiky, k českým médiím. Aféra v minulém týdnu byla o něčem úplně jiném, než jak bylo prezentováno. Bylo to o obvyklém diplomatickém protokolu, jakým způsobem fungují vztahy mezi zeměmi. Pan ministr Herman se dopustil porušení obvyklých pravidel. Mohl se potkat s dalajlámou, ale ne na půdě oficiálního úřadu," říká k nedávné diplomatické roztržce Ondřej Kučera.

Symboly v Říši Středu

Podle sinologa hrají v čínském prostředí daleko větší roli symboly. Tím může být i přijetí tibetského náboženského vůdce na půdě ministerstva. „Zatímco dokázali přijmout přijetí dalajlámy v Bílém domě zadním vchodem, protože byl fakticky ponížen, tady ministr přijal Dalajlámu na půdě svého úřadu. Pokud by ho přijal v kavárně, tak by se nic nedělo. Tak jako se nic nedělo na Slovensku, kde dalajlámu přijal v kavárně prezident Kiska.“

Hra jedné strany

Přestože se roztržka s Čínou a následné reakce politiků těší velkému zájmu médií, podle Ondřeje Kučery nebude mít tento incident na vztahy obou zemí výraznější vliv. „Vztahy s Čínou narušeny nejsou. Je důležité si uvědomit, že je to ve své podstatě hra jedné politické strany ve vnitropolitickém boji. Nemyslím si, že by tento incident byl z dlouhodobého hlediska nějak dramaticky závažný," myslí si Ondřej Kučera.

autoři: Martin Ocknecht , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.