György Konrád: Kdo je Maďar a co je maďarské?

3. červenec 2020

Z esejistické tvorby sociologa, prozaika a esejisty Györgye Konráda, vůdčí osobnosti maďarského disentu a držitele řady světových ocenění za literaturu i za angažovanost v boji o lidská práva. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jan Hyhlík
Připravil: Milan Navrátil
Překlad: Milan Navrátil
Režie: Jan Tůma
Natočeno: v roce 1998

Mezi Maďary jsou pravdomluvní i lháři, jsou krásní i škaredí, velkodušní i chamtivci, pohostinní i k hostům nevlídní, něžní i krutí.
György Konrád

Je skoro k neuvěření, že přes koronavirovou krizi a společenské dění posledních měsíců se letos uskuteční Měsíc autorského čtení, jehož čestným hostem je Maďarsko. A plánováno je hostování celé třicítky maďarských autorů. Těch, které u nás už známe, jako například Krisztina Tóthová nebo Tamás Jónás, i řady u nás ještě nepublikovaných. Měsíc autorského čtení se na našem území koná v Brně a Ostravě po celý červenec.

Při této příležitosti na Vltavě uvádíme esej významného maďarského spisovatele György Konráda, ve kterém spíše než o popis stereotypů, které si můžeme spojovat s Maďarskem, dochází na rozklad konceptu národní identity a návrh alternativního přístupu k vlastnímu národnímu přemýšlení. Místo exkluzivní identity přichází s konceptem:

„Strategie vyhledávání nepřátel je sice možná, jestliže však dosáhne úspěchu, pak z toho je válka, pak vládne logika eskalace, pak jsou hráči odkázání na nouzové hřiště. Ona široká, chcete-li, velkorysá národní strategie je možná. Předpokládá ovšem, že ti, kdo tento sport provozují, musí být sami širocí a velkorysí hráči, kteří umějí dávat originální popudy.“

autoři: Milan Navrátil , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související