The Guardian: První německou předvolební debatu vyhrál sociální demokrat Olaf Scholz

31. srpen 2021

Volby do německého Spolkového sněmu se blíží, stejně jako konec kancléřky Angely Merkelové ve funkci. Na to, kdo by mohl být jejím nástupcem, se zaměřuje britský deník The Guardian.

O víkendu proběhla první veřejný předvolební debata mezi kandidáty a šance předsedy sociálních demokratů Olafa Scholze (SPD) se zvýšily, myslí si list. Nejen, že podle diváků debatu vyhrál, ale SPD zvyšuje náskok i v předvolebních průzkumech. Za sebou tak nechává křesťanské demokraty i Zelené.

Čtěte také

Nejhlasitějším a nejenergičtějším byl sice předseda křesťanských demokratů Armin Laschet, ale jeho až útočné vystoupení spíš naznačuje stoupající nervozitu uvnitř CDU.

Laschet obviňoval SPD z blokování důležitých zákonů a zároveň varoval před vládou Zelených, která by prý svými ekologickými zásahy jen zvýšila daně a zhoršila podnikání.

Šéfka Zelených Annalena Baerbocková kritizovala vládní koalici CDU a SPD, přitom Zelení by s nimi mohli po volbách třeba vládnout. Konzervativní Laschet chtěl donutit Scholze, aby tuto možnost v debatě vyloučil a připravil se na vyjednávání s CDU. Na to mu ale Schulz „neskočil“ a až „Merkelovsky“ se otázce vyhnul, uzavírá list.

Evropská komise hrozí zastavením dotací

Do světových médií se dostalo i Česko: server Politico píše o ze strany Evropské komise. Pokud totiž neuděláme systémové změny ve věci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), Komise pozastaví vyplácení některých dotací.

Čtěte také

Krok přišel po dlouhodobých obavách Bruselu, který podezírá českého premiéra ze zneužívání evropských dotací. Komisi vadí nedostatky zejména v systému svěřenských fondů a po českých úřadech vyžaduje systémové změny v nakládání s evropskými dotacemi.

Politico připomíná, že Babiš v roce 2017 vložil koncern Agrofert právě do svěřenských fondů, tak jak mu to ukládal zákon. Jenže podle auditu z roku 2019 má na Agrofert stále vliv a tak je přidělování dotací holdingu ve střetu zájmů.

V dopise minulý týden zaslaném do Česka tak eurokomisaři varují úřady, aby doporučení auditu implementovaly a provedly příslušné změny. Pokud se tak nestane, Evropská komise by v budoucnu mohla zastavit penězovod do Česka i dotčených firem, dodává server.

Američané ukončili evakuaci z Afghánistánu

Spojené státy dokončily evakuační misi z Afghánistánu a 20leté působení Američanů v zemi skončilo – tak vypadá hlavní téma zahraničních médií. Podle americké CNN je odlet posledního amerického letadla i konec napjatého, chaotického a bolestného evakuačního procesu.

Čtěte také

Bílý dům ve válce v Afghánistánu utratil dva biliony dolarů a ztratil přes 2 tisíce vojáků. Podle CNN odchod americké armády vzbuzuje otázky o smyslu nejdelší americké války.

I když americký prezident Joe Biden misi ukončil, politicky a vojensky ho bude angažmá v zemi stále dohánět, myslí si list. Na mysli má zejména Bidenova slova o honu na teroristy, kteří minulý čtvrtek zabili v Kábulu třináct amerických vojáků.

Americká armáda evakuovala přes 120 tisíc lidí, z toho kolem 5 tisíc amerických občanů. V zemi ale zůstává ještě kolem 200 Američanů a mnoho Afgánců, kteří pracovali pro armádu, kterým hrozí perzekuce ze strany Tálibánu. Spolu se znovu sílící epidemií koronaviru to jsou podle CNN největší výzvy, jakým teď Biden čelí.

CNN připomíná, že činnost v Afghánistánu ukončila i americká ambasáda a zůstává tak otevřená otázka uznání Tálibánu jako legitimní afghánské vlády. Radikální hnutí převzalo moc v zemi v polovině srpna.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Marcel Faltys , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.