Grant Evropské výzkumné rady letos získala šestice vědců. Úspěšný byl i projekt pro ukládání solární energie

27. březen 2022

Grant Evropské výzkumné rady (ERC) získávají jen ti nejlepší a neodvážnější vědci, kteří přinášení nové nápady a směry. Pokud se ukážou jako úspěšné, tak často výrazně posouvají vědecké poznání. Do Česka ovšem za 15 let doputovalo pouze 55 prestižních grantů ECR. Letos tento grant získal i tým Tomáše Slaniny.

Grant Evropské výzkumné rady je především o vědecké svobodě. Na pětiletý výzkum dostává vědec 1,5 až 2,5 miliony eur. Jedinou podmínkou je, aby alespoň polovinu času působil v některé z evropských institucí.

Čtěte také

Nemusí psát průběžné zprávy o tom, kam se výzkum posouvá a může hledat tu nejlepší cestu v zatím neprobádaném vědeckém směru.

Letos tento prestižní grant získala šestice českých vědců a jedním z nich je i Tomáš Slanina, vedoucí juniorské skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Jeho cílem je ukládat solární energii přímo do chemických vazeb, takže by tak například hodinky nepotřebovaly vlastní baterii – stačil by jim pouze řemínek potažený speciální vrstvou nabíjenou světlem.

Poslechněte si celé Zaostřeno Evy Kézrové v audiu.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související