Gorovu kandidaturu podporují příbuzní J. F. Kennedyho

23. listopad 2000

Mezi řečníky na sjezdu Demokratické strany se v úterý nečekaně objevila Caroline Kennedyová, dcera snad nejslavnějšího amerického prezidenta moderní doby Johna Fitzgeralda Kennedyho, která jinak skoro nikdy nevystupuje na veřejnosti, a ve svém projevu vyzvala shromážděné delegáty, aby podpořili kandidaturu Ala Gora.

Právě před 40ti lety, na sjezdu Demokratické strany, který se také konal v Los Angeles, přijal senátor John F. Kennedy nominaci své strany na úřad amerického prezidenta.

Caroline Kennedyová připomněla, že její otec kdysi spolupracoval s otcem Ala Gora v americkém Senátě a dodala, proč ji ke Gorovi poutají zvlášťní sympatie: „Oba jsme byli vychováni ve víře, že můžeme změnit svět – jestliže se o to pokusíme.“

Později vystoupil také bratr bývalého prezidenta, senátor Edward Kennedy, který mimo jiné řekl: „Jen třikrát v životě jsem podporoval kandidaturu na prezidenta tak brzy a tak nadšeně jako podporuji Ala Gora. Dva z nich byli moji bratři...“

Sjezd Demokratické strany pak schválil programový dokument, v němž jsou obsaženy hlavní principy budoucí Gorovy politiky. Podobný dokument přijala před dvěma týdny na svém sjezdu také Republikánská strana a srovnání obou programových prohlášení odráží hlavní rozdíly mezi oběma stranami. Oba dokumenty zdůrazňují, že je nutné dodržovat přísnou rozpočtovou disciplinu, ale demokraté na rozdíl od republikánů například požadují větší práva žen při rozhodování o přerušení těhotenství a větší práva homosexuálů, větší omezení při vydávání licencí k nošení střelných zbraní a odmítají privatizaci systému sociálního zabezpečení, jak ji navrhuje Republikánská strana.

Obě strany by sice chtěly snížit daňové zatížení, ale demokraté se zaměřují na urychlené vyrovnání státního dluhu a na výhody pro středně majetné vrstvy, zatímco republikáni navrhují například zvýšení přídavků na děti, zrušení dědické daně a snížení daně ze zisku z kapitálu.

Nominaci do úřadu viceprezidenta Spojených států přijal v úterý podle očekávání na sjezdu Demokratické strany v Los Angeles senátor Joseph Lieberman z Connecticutu, první Žid v amerických dějinách, který byl nominován do tak vysoké funkce.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.