Gorilí pohádky dobyly kamerunské školy

22. září 2010

Blíží se Vánoce. Čas, kdy všichni budeme obklopeni všemožnými dárky. Projekt Odhalení byl o krok napřed a nadílku pro africké děti vypravil do Kamerunu už v říjnu. Anglické a francouzské knížky gorilích pohádek dorazily po měsíčním putování po moři do přístavního města Douala.

Odtud měly být začátkem listopadu distribuovány prostřednictvím záchranné stanice pro primáty v Limbe (LWC) do afrických škol. Za účelem zmapovat a zdokumentovat přijetí knížek dětmi jsme se do Kamerunu vypravili společně s autorem celého projektu Odhalení Miroslavem Bobkem. A zpětně můžeme potvrdit, že se náš záměr setkal s úspěchem! Africké děti s nadšením pročítaly příběhy pražské gorilí rodiny.

Projekt Odhalení se od počátku své existence snaží pomáhat gorilám ve volné přírodě. Ty ohrožuje především "bushmeat trade", tedy nelegální obchod s masem divokých zvířat, a ničení jejich přirozeného prostředí - kácení tropických deštných lesů. Finanční prostředky na podporu ochrany goril nížinných ve střední Africe jsme získávali především z prodeje produkce, která vznikala v rámci projektu - možná si vzpomínáte na naše DVD, knížky nebo CD pohádek. Celkově se na sbírkovém kontu Odhalení podařilo shromáždit přes 750 000 korun. Díky tomu jsme již před dvěma a půl lety mohli podpořit záchrannou stanici pro primáty v Limbe.

Adjibolo - roční gorilí sirotek v LWC - s náhradní mámou

"Právě v Limbe, kde žijí gorilí sirotci, začala vznikat myšlenka na knížku, která by africkým dětem ukázala, jak úžasní tvorové jsou gorily a jaké bohatství představuje deštný les," vysvětluje Miroslav Bobek. "Význam Limbe Wildlife Centre ostatně nespočívá jen v péči o gorily, které jako mláďata přišly vinou pytláků o rodiče, ale také zejména v tom, že funguje coby osvětové a vzdělávací centrum."

A právě příběhy pražské gorilí rodiny autorů Miroslava Bobka a Terezy Šefrnové by mohly s osvětou pomoci. Kamerun je bilingvní zemí, a tak pohádky vybrané z knížek Moja a páv a Moja, Tatu a tiplíci byly přeloženy do angličtiny a francouzštiny a přizpůsobeny místním podmínkám, aby děti neměly problém s porozuměním textu.

Děti během výuky v Batoke Highschool

Příprava byla zdlouhavá a náročná, ale jak se v Kamerunu ukázalo, vynaložené úsilí se vyplatilo. V každé škole, kterou jsme navštívili, nás vítali jako vzácnou delegaci. Pro místní děti byla knížka neuvěřitelným dárkem. Mnohé z nich nikdy předtím nedržely v ruce publikaci s tolika barevnými fotografiemi na křídovém papíře, neměly možnost prohlédnout si gorily tak detailně a "zblízka". Navíc se díky příběhům dozvěděly i mnohé zajímavosti ze života goril a pochopily například rozdíl mezi záchrannou stanicí a zoologickou zahradou.

Na svou hodinu nás pozval i jeden ze zaměstnanců LWC, Glenn John Ewole Motumba - dílem ošetřovatel goril, dílem učitel ekologické výchovy. Kurzu se účastnily dvě třídy, celkem více 140 žáků! Hned na začátku Glenn dětem vysvětlil rozdíly mezi opicemi a lidoopy. Neustále přitom využíval aktivity žáků a z výuky postupně dělal show. Při čtení pohádek se co chvíli zarazil, četbu přerušil a něco dětem dovysvětlil. Pak si některé z nich zavolal a společně předváděli, jak si gorily čistí srst, jak se ozývají a jak se smějou. Byl to ukázkový příklad, jak efektivně zapojit naši knížku do výuky.

Glenn aktivně zapojuje děti do výuky

Při prezentacích byly znatelné rozdíly mezi dětmi z města a z vesnic. V městečku Limbe a v jeho okolí neměly děti se čtením a pochopením textu problém, na malých vesnicích nedaleko pralesů na tom byly o něco hůř. Na druhou stranu knížka tu našla své obdivovatele i v řadách dospělých! Zažili jsme několik večerů, kdy otec rodiny o samotě nad petrolejkou pročítal příběh za příběhem.

"Ta knížka je perfektní," svěřoval se mi Ateh Wilson Bern, jeden z učitelů enviromentální výchovy v LWC, "nemáme tady mnoho publikací, které by se daly použít jako učebnice ve školách, ale takhle je k tomu účelu jak dělaná. Navíc se dětem líbí, a to je moc důležité!"

Rodinné čtení nad petrolejkou

Samotné distribuci knih předcházela veřejná prezentace gorilích pohádek, která proběhla "po africku" 14. listopadu v záchranné stanici Limbe Wildlife Centre. Když říkám po africku, mám na mysli její nespoutaný průběh. Původně plánovaný začátek na 16 hodinu se z důvodů nepřítomnosti nahlášených posunul. "To je v Kamerunu normální," uklidňovala mě Simone de Vries, manažerka LWC, "nikdo tady nikdy nedorazí na čas, ale počkej za půl hodiny!" Měla pravdu, před pátou už byl sál vzdělávacího centra LWC plný ředitelů či zástupců škol, ochranářů i místních novinářů. Po úvodních slovech Miroslava Bobka přečetla Simone kapitolu o příchodu Kamby do pražské zoo, já dovysvětlila její kamerunský původ a obecenstvo nadšením zatleskalo. Na závěr jsme rozdali poukázky k odběru 40 knížek každé ze zúčastněných škol. Ty, které disponovaly počítačovou učebnou, navíc obdržely i naše DVD Odhalení - 70 dní s gorilami. A i to překvapivě zafungovalo!

"Pokud by byla možnost, aby se projekt Odhalení rozšířil i tady po Kamerunu, bylo by to skvělé," zmínil v rozhovoru pro Český rozhlas Ekane Ekane, učitel z Batoke Highschool, který si DVD pečlivě prostudoval. "Většina Afričanů neví, co jsou to lidoopi, někteří je nikdy neviděli, a český projekt jim umožňuje mít s gorilami opravdový kontakt, vidět je natolik zblízka, až je to zasáhne. A to by mohlo přimět místní obyvatele k ochraně a zachování ohrožených druhů pro další generace."

Slavnostní křest v LWC

Jak se zdá, naše snahy se v Africe setkaly s pochopením. Pražská gorilí rodinka je nyní v rukou Afričanů, a tak doufejme, že její příběhy nezůstanou jen na papíře, ale i v myslích kamerunských dětí a dospělých. Už teď se ale zdá, že naši hrdinové přirostli africkým dětem k srdci. A nejen jim. Věhlas gorilí knížky se rozšířil až do národního parku Virunga v DR Kongo, odkud nás kontaktovali ochranáři projektu G4G s prosbou o spolupráci. Není tedy vyloučené, že se dočkáme i konžského vydání gorilích pohádek.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.