Google a Facebook vyrostly na kradeném obsahu, díky směrnici se rozdělí o zisk, věří Půr z Info.cz. Povede to k cenzuře, namítá lídr Pirátů

19. březen 2019

Europoslanci budou za pár dní hlasovat o směrnici, jež má vydavatelům a médiím zajistit podíl na ziscích, které nyní inkasují velcí internetoví hráči jako Google nebo Facebook. Podle zastánců nové legislativy jde o podporu kvalitní žurnalistiky, ale odpůrci namítají, že změna poškodí malá média a omezí informační zdroje. Na protest se ve čtvrtek vypne i česká verze Wikipedie.

„V navrhovaném znění je směrnice spíše devastace internetu a společnosti obecně. Zavádí cenzuru na internetu pomocí robotických filtrů,“ tvrdí Marcel Kolaja z Pirátské strany.

Google a Facebook udělají všechno pro to, aby za mediální obsah nic neplatili, předpovídá analytik

Google (ilustrační foto)

Evropská unie mění podobu autorského práva. Směrnice, na které se shodli zástupci členských zemí a Evropského parlamentu, by měla zajistit vydavatelům a autorům obsahu kolujícího po internetu podíl na ziscích, které plynou zejména velkým internetovým hráčům jako Google nebo Facebook. Zajistí tato změna spravedlivé odměny novinářům, nebo se ocitá v ohrožení svobodné sdílení na internetu?

Nadále prý například nebude možné sdílet internetové memy: „Není technicky možné, aby nějaký automatický filtr ve zlomku sekundy vyřešil problém, zda nějaký obrázek neporušuje autorská práva. Vždyť soudy se o tom táhnou roky,“ upozorňuje.

Google a Facebook budou podle odborníka na IT raději blokovat to, co je legální, než aby se vystavily právní odpovědnosti za to, že uživatelé sdílejí nějaký chráněný obsah.

Směrnice je selháním Evropské komise a Evropského parlamentu ve snaze reformovat autorské právo. Její vynucování nepovede jinam než k cenzuře na internetu.
Marcel Kolaja

Přijetí směrnice by podle Kolaji poškodilo i malá média, protože by nebylo možné spolu s odkazy sdílet i výňatky z článků, kvůli kterým na ně uživatelé klikají. Google a Facebook by prý s těmito médii vůbec nejednaly, protože pro ně nejsou důležitá, případně by si u nich prosadili volnou licenci.

„Je problematické, když tady firmy jako Seznam platí na daních stovky milionů ročně, zatímco Google, který má větší podíl na trhu, tak platí jednotky milionů. Tenhle problém ale přeci nechceme řešit v rovině autorského práva, ale daňovou reformou, kterou mají Piráti v programu,“ uvádí Kolaja.

Zloději obsahu

„Pan Kolaja jen zopakoval argumenty, které vymyslela technologická lobby a Google, a Piráti jejich rétoriku převzali,“ reaguje šéfredaktor Info.cz Michal Půr s tím, že na memy i krátké citace z článků se vztahuje výjimka.

Směrnice by podle něj pomohla médiím, filmařům i hudebníkům, zároveň prý jde o první krok k nápravě trhu, na kterém Facebook a Google dominují: „Vyrostly na našem obsahu, na obsahu filmařů a muzikantů, za který nikdy neplatily, pouštěly si na něj reklamu a v podstatě ho kradly. To musí skončit,“ zdůrazňuje.

Celá ta směrnice je o penězích a dělení zisků, které ty technologické firmy mají. A když se podíváte na jejich obraty, tak je to poměrně malá částka.
Michal Půr

„Když nám někdo ukradne video, nahraje ho na YouTube a Google si na něj dá reklamy, tak já ho nahlásím. Čtyři dny po mě Google žádá důkazy, že je to video skutečně moje, pak ho stáhne a za pět minut se tam objeví znovu,“ popisuje Půr.

Odmítá i Kolajův argument, že by směrnice v konečném důsledku poškodila média: „Na našem webu je návštěvnost z Googlu asi 10 %. Jestli o ně přijdeme, tak ve finančním výsledku to nehraje roli. Pro nás je mnohem důležitější, aby ta směrnice prošla. Médiím by to pomohlo přijímat nové novináře a investovat do obsahu. Google a Facebook by se poprvé podílely na nákladech, které mají vydavatelé na tvorbu kvalitního obsahu,“ uzavírá.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související