Glosa Marka Hilšera

2. leden 2018

Všichni teď stojíme před důležitou volbou. Ale nebudeme volit jen konkrétního člověka, rozhodujeme se, s kým budeme stavět naši budoucnost.

Stojíme na prahu digitální revoluce. Převratné technologie se na nás valí a proměňují naši realitu každých pět let. Stačí kliknutí myší a vánoční dárek k nám připutuje z protější strany zeměkoule. Vzrůst velmocí a stále intenzivnější ekonomické propojení světa přináší nárůst konkurence.

A přestože vidíme mnoho nových vymožeností, které nám usnadňují život, rychle se proměňující svět v mnohých z nás vzbuzuje obavy, zda v tomto světě obstojíme. Zda se budeme schopni změnám přizpůsobit a jestli kvůli konkurenci nepřijdeme o práci. Obáváme se ztráty našich tradičních hodnot.

Výzvy budoucnosti přirozeně vyvolávají nejistotu. A tak hledáme uklidnění, a mnozí z nás jej nalézáme v minulosti. Vzpomínáme na to, jak kdysi bylo dobře, a ve starých dobrých časech nalézáme jistotu a bezpečnější svět. Toto vnitřní naladění se v politice projevuje odklonem od demokracie a příklonem k autoritářství.

Snad proto k nám stále silněji promlouvají muži minulosti. Politici z prognostických ústavů, bývalí příslušníci StB, mlátičky z Národní a jedinci s hlubokým komplexem, kteří v touze po moci udělají cokoliv. Nabízejí rychlá řešení, slibují, že se o nás postarají, jen když jim do toho nebudeme moc mluvit.

Jako lék na výzvy budoucnosti předepisují nové hranice a uzavření se před problémy okolního světa. Dávají nám falešný pocit bezpečí života v rezavé kleci za cenu zřeknutí se svobody a odpovědnosti. A my jim to mnohdy ze strachu věříme.

Strach z budoucnosti nikdy nebyl dobrým rádcem. Může nás zavést do slepé uličky. Nostalgie po starých dobrých časech a direktivním řízení nás nevyléčí. Lepší život v minulosti nenajdeme. Ten je obsažen v odvaze postavit se novým výzvám, v poctivosti a zdravém sebevědomí, že můžeme měnit věci k lepšímu. Máme silnou kulturu, která nás spojuje, a hlubokou tradici vzdělanosti, která nám spolu s odhodláním prorazí cestu do 21. století.

Máme na čem stavět a umíme posouvat věci dopředu. Můžeme táhnout za jeden provaz, respektovat se, přát si úspěch a pomáhat druhým. To nám dává sílu. Stačí se rozhodnout, nadchnout se pro první krůček a věci se dají do pohybu. Vsaďme na novou generaci, která se hlásí ke slovu a budoucnosti se nebojí. Vsaďme na budoucnost a naše srdce.

autor: Marek Hilšer
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.