Gita Zbavitelová: V Izraeli začíná druhé kolo izraelsko-palestinských rozhovorů o míru

14. srpen 2013

Ve středu začíná v Jeruzalémě druhé kolo izraelsko-palestinských mírových jednání. Žádné detaily o jeho průběhu se neočekávají, protože probíhá za přísného informačního embarga, ale jedna pozoruhodná událost je přece jen doprovází.

Izrael při této příležitosti propustil prvních 26 ze schválených 104 palestinských vězňů, z nichž většina si odpykávala tresty z doby před dohodou z norského Osla v roce 1993. Vyhověl tím jedné z podmínek Palestinců i přání amerických prostředníků, aby mohl nesplnit či jen částečně splnit hlavní palestinskou podmínku, kterou bylo zmrazení výstavby izraelských osad na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě.

Propuštění palestinských vězňů není zdaleka první, ale to nejnovější je v jednom ohledu premiérou. Izrael dosud vězně vyměňoval s teroristickými skupinami za své zajaté občany nebo jejich ostatky. Naposledy takto před dvěma lety propustil přes tisíc vězňů Hamasu, včetně pachatelů sebevražedných atentátů, za vojáka Gilada Šalita. Úterním krokem ani dalšími třemi, které mají následovat, však žádný lidský život nezachraňuje – jediným cílem je udržet Palestince u jednacího stolu.

V první várce sice z věznic nevyšli žádní strůjci krvavých teroristických útoků, ale vrahové jsou všichni. Devět z nich zabilo Araby a někteří z vrahů Izraelců vraždili velmi brutálně – jeden například ubil sekerou muže, který přežil holokaust, jiný zavraždil sekerou starce, který si na lavičce četl knihu, další umlátil člena hotelové ochranky železnou tyčí a jiná dvojice zabila dva Izraelce ve spánku a pak jim uřezala uši. Mezi propuštěnými je i vrah podnikatele, který podporoval ekonomický rozvoj na palestinských územích; strůjce vraždy Izraelky, která každý den vozila Palestince na práci v osadách; v době vraždy nezletilý mladík, který ubodal cestujícího v autobusu; nebo vrah francouzské turistky obědvající v restauraci.

Palestinská samospráva vybídla dopisem své diplomaty, aby v zahraničí zdůrazňovali, že tito muži nejsou teroristé, ale „političtí vězňové a bojovníci za svobodu“. Také je jako bojovníky za svobodu uvítala, i když oslavy byly méně okázalé, protože Izrael vězně záměrně propustil pozdě v noci.

V Izraeli to vyvolalo vlnu hněvu a odporu a veřejnost vládní gesto označuje za oslavu palestinského terorismu. Nadšení však kupodivu nejsou ani Palestinci, kteří o osvobození vězňů tolik stáli. Teď je považují za „úplatek“ a stěžují si, že mezi nimi nejsou „významnější“ strůjci atentátů.

Palestinské zklamání je o to větší, že Izrael právě v těchto dnech schválil výstavbu více než tisíce nových bytových jednotek ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu. Samospráva to považuje za provokaci. Rozhodnutí skutečně nebylo nejvhodněji načasované a odsoudil je dokonce i izraelský ministr financí Jair Lapid. Palestinci si postěžovali americkému ministru zahraničí Johnu Kerrymu, ale ten připomněl, že Izrael jeho i Palestince o schválení předem informoval a že jde o výstavbu v místech, kde neohrozí „mírovou mapu“.

To ale nic nemění na tom, že osvobození palestinských vězňů je absurdní divadlo – Izrael propouští vrahy svých vlastních lidí jen proto, aby přiměl Palestince jednat o jejich samostatném státu, po kterém údajně tolik touží.

autor: gzb
Spustit audio