Gita Zbavitelová: Útok na turisty v Egyptě – nová strategie teroristů

19. únor 2014

Nedělní teroristický útok na autobus s jihokorejskými křesťanskými poutníky v egyptském letovisku Taba, který zabil tři Jihokorejce a egyptského řidiče a zranil dalších 13 lidí, znamená zvrat ve válce egyptské armády a islamistických ozbrojenců, kteří operují na Sinajském poloostrově, ale nejen tam.

Tímto atentátem změnili strategii – až dosud se soustředili na vojenské a policejní cíle, ale v neděli zvolili cestovní ruch, jeden z hlavních zdroj příjmů chátrající ekonomiky země, jenž kdysi dodával do státního rozpočtu celou desetinu příjmů.

Počet turistů začal klesat po vypuknutí arabského jara v roce 2011 a ještě víc se snížil po loňském svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Zatímco v roce 2010 navštívilo Egypt 14 milionů turistů, kteří zemi přinesli zisk 13,5 miliardy dolarů, o dva roky později klesl počet návštěvníků na deset milionů a vloni jich už bylo jen osm milionů.

Dnes jsou kdysi plné hotely v letoviscích u Rudého moře plné jen z 45% a po nedělním útoku se množství turistů zřejmě sníží ještě víc – Jihokorejci už zájezdy hromadně odříkávají.

Byl to první atentát na turisty od svržení Mursího, ale k podobnému nedošlo ani dlouho předtím – naposledy v roce 2006, kdy bomba v Dahábu zabila 23 lidí, včetně cizinců. O rok dříve zahynulo 88 osob při explozi v Šarm aš-Šajchu a rok předtím 34 turistů v Tabě. Už v roce 1997 zabili islamističtí ozbrojenci 58 zahraničních návštěvníků a čtyři Egypťany v Luxoru.

K nedělnímu atentátu se podle očekávání přiznala salafistická džihádistická skupina Ansár Bajt al-maqdís (Obránci Jeruzaléma), která se hlásí k Al Kajdě a má na svědomí nekrvavější akce z poslední doby.

Prohlásila, že bude pokračovat v útocích na „cestovní ruch, ekonomiku a armádu země“, a vyzvala všechny turisty, aby z Egypta do 20. února odjeli, jinak se stanou terčem útoků. Potvrdila i to, co ukázalo egyptské vyšetřování – že útok provedl sebevražedný atentátník. Využil krátké zastávky před kontrolou na izraelských hranicích, vstoupil otevřenými dveřmi do autobusu a ihned se odpálil, přestože za poutníky jel egyptský bezpečnostní doprovod.

Měl na sobě pás s až deseti kilogramy výbušnin. Je nepochybné, že selhaly zpravodajské služby, a nejen Egypta, ale i Izraele, u jehož hranic autobus explodoval. Ani jedna nic takového nepředvídala.

A předvídat měly. Právě v neděli se v Káhiře konalo další soudní přelíčení procesu s Mursím, který je obviněn ze spiknutí s Hamásem a libanonským Hizballáhem s cílem páchat teroristické útoky a destabilizovat stát. Atentát přišel i nedlouho poté, co egyptské úřady prohlásily Muslimské bratrstvo za teroristickou organizaci a zabavily mu veškerý majetek.

Egyptští komentátoři jsou přesvědčeni, že čím víc bude armáda pronásledovat islamisty, tím víc bude útoků. Odpovídá tomu i letošní vývoj – armáda začátkem roku zesílila protiteroristickou operaci na Sinaji a v lednu přišly nejkrvavější atentáty od svržení Mursího – exploze automobilu u policejního ředitelství v Káhiře, vražda policejního generála rovněž v metropoli, sestřelení vojenského vrtulníku na Sinaji a čtyři výbuchy sinajského plynovodu.

Egyptská armáda už dosáhla jistých úspěchů a zabila několik velitelů Ansáru Bajt al-maqdís. Stovky džihádistů, z nichž mnozí jsou perfektně vycvičení a zkušení teroristé z Libye, Jemenu a Saúdské Arábie, jsou však v obtížném terénu hor a pouště ve výhodě a těší se pomoci místních beduínů, z nichž mnozí jsou členy skupiny. Dostávají zpravodajské poznatky od vůdců egyptského Muslimského bratrstva, kteří se skrývají v pásmu Gazy, a přímou pomoc od tamějších hnutí Hamás, Islámský džihád a Výbory lidového odporu.

Atentát v Tabě tak pro vládce Gazy Hamás není dobrá zpráva. Egyptská armáda nepochybně zesílí operaci u společných hranic, jejímž cílem je úplné odříznutí pásma Gazy od Egypta. Od loňského léta už zničila úctyhodných 1275 pašovacích tunelů a v současnosti bourá u hranic domy a buduje nárazníkovou zónu širokou až 500 metrů.

Nedělní atentát představuje novou fázi boje armády s teroristy, který bude dlouhý a těžký a podle egyptských bezpečnostních složek bude vyžadovat i těsnou spolupráci s Izraelem a Jordánskem. Ansár Bajt al-maqdís je nejnebezpečnější ze sinajských skupin, ale není zdaleka jediná – podle různých odhadů na poloostrově operuje 500 až 2000 ozbrojenců. Zatím se jim daří – od srpna už provedli přes 300 útoků a zabili nejméně sto policistů a vojáků, z toho třicet letos. A nyní zasadili úspěšnou ránu egyptskému cestovnímu ruchu.

autor: gzb
Spustit audio