Gita Zbavitelová: Tajná operace zachránila poslední Židy z Jemenu

3. duben 2016

Stát Izrael si po svém vzniku slíbil, že do země přiveze všechny židy z celého světa, kteří by v něm chtěli žít, ale nemohou přijít sami. Tuto aliju tradičně organizuje Židovská agentura, která už do Izraele dopravila skoro čtyři miliony židů.

Židovská agentura v těchto dnech zorganizovala tajný přesun posledních Židů z Jemenu do Izraele. Z metropole San‘á a města Rajdá jich přiletělo devatenáct, včetně rabína a 800 let staré Tóry, kterou jeho rodina tradičně opatruje.

Židovská agentura ve spolupráci s americkým ministerstvem zahraničí v posledních letech z Jemenu dovezla na 200 Židů, ale celá akce byla zveřejněna až nyní. Podle předsedy Židovské agentury Natana Šaranského byl teď dovršen úkol dopravit do Izraele všechny souvěrce z Jemenu, a v otázce této země tak naplnit biblické proroctví Páté knihy Tóry o shromáždění vlastního lidu „ze všech národů, kam je Hospodin rozehnal“.

Židovští imigranti z Jemenu přivezli velmi starý svitek Tóry

Do Státu Izrael se od jeho vzniku přistěhovalo přes 51 000 jemenských Židů, většinou v letech 1949 a 1950 v rámci Operace Kouzelný koberec. Dnes jich v zemi žije 350 000. Pár stovek těch, kteří se rozhodli v Jemenu zůstat, začalo měnit názor po roce 2008, kdy prudce stoupl počet antisemitských útoků. Dochází i k vraždám nebo únosům žen, které jsou pak násilím nuceny přestoupit k islámu a provdat se za muslima. Od loňska navíc v Jemenu zuří občanská válka mezi šíitskými povstalci z menšiny Hútíjů podporovanými Íránem a stoupenci svržené legitimní vlády prezidenta Mansúra Hádího.

Zpráva o tajném odjezdu Židů vyvolala v Jemenu rozhněvané reakce. Prý jej umožnil tučný izraelský finanční dar Hútíjům, a jejich jemenští stoupenci je tak obvinili z kolaborace s Izraelem a označili je za „izraelské agenty“ a „zrádce“. Vyskytla se i fantastická teorie, že Izrael rebelům slíbil, že je bude podporovat na mezinárodní scéně. Úplatek možná Hútíjové opravdu dostali, ale ze sympatií k Izraeli je podezřívat nelze. Jejich nejčastějším bojovým pokřikem při dobývání měst a provincií je: „Smrt Židům!“ A loni v říjnu jim dali na vybranou: buď konverze k islámu, nebo smrt. Na zprávu o odjezdu Židů Hútíjové reagovali zatčením jednoho zaměstnance mezinárodního letiště v San‘á, který podle nich porušil zákon, když dovolil rabínovi odvézt ze země prastarou Tóru.

Úplně všichni Židé však z Jemenu neodjeli – asi padesát jich zůstává v San‘á, kde bydlí poblíž amerického velvyslanectví. Je to smutný konec slavné komunity, která v Jemenu žila od zničení Prvního chrámu v pátém století před křesťanským letopočtem.

Jemenští Židé nejsou jediní, které Židovská agentura přemisťuje. Přivezla i tisíce dalších z Etiopie a dodnes probíhá přeprava Židů z Indie nebo Číny. I s těmi, kteří se přistěhovali na vlastní pěst, posílilo Stát Izrael od jeho vzniku tři a tři čtvrtě milionů Židů z celého světa.

Hrozí Evropě vzestup antisemitismu? A podobají se příběhy dnešních migrantů zkušenostem Židů, kteří prchali z Evropy před 100 lety?

Celý pořad Šalom alejchem si kdykoliv poslechněte v našem audioarchivu.

autor: gzb
Spustit audio