Gita Zbavitelová: Situace v Pásmu Gazy eskaluje

11. květen 2023

Vypukla další válka mezi Izraelem a teroristickým palestinským Islámským džihádem v Pásmu Gazy. Začala vlastně už před devíti dny úmrtím člena Islámského džihádu Chádira Adnána po třítýdenní hladovce v izraelském vězení. Přestože odmítal převoz do nemocnice, hnutí usoudilo, že jeho smrt zavinil Izrael, a minulý týden se pomstilo odpálením 104 raket. Izrael tehdy podnikl jen omezenou leteckou odvetu.

V úterý v noci však armáda při cíleném útoku zabila tři velitele Islámského džihádu a s nimi i jejich rodiny a jednoho civilistu, celkem 13 lidí. Tito velitelé byli velmi důležití. Chálil Báchtiní velel severní části Pásma Gazy, Tárik Izzadín organizoval teroristické útoky na Západním břehu a „generální tajemník vojenského křídla“ Džihád Ghannám před 19 lety zavraždil těhotnou izraelskou matku a její čtyři malé děti. Atentáty proběhly na třech různých místech během pouhých 20 vteřin.

Čtěte také

Izrael věděl, že se teroristé pomstí, a na odvetu se připravil. Evakuoval obyvatele jižního Izraele, ostatním nařídil, ať zůstanou poblíž krytů, ale zaútočil také na odpalovací rampy Islámského džihádu a jeho další infrastrukturu. O život přišli dva odpalovači střel.

Izrael doufal, že se k ostřelování nepřipojí vládce Gazy Hamás, který stál stranou i během loňské třídenní války, a vzkázal mu, že útočí výhradně na cíle Islámského džihádu a nepřeje si další eskalaci.

Konflikt bude delší

Odveta přišla až ve středu odpoledne. Jen během prvních dvou hodin teroristé odpálili na Izrael, včetně Tel Avivu, 270 raket. Přihlásilo se k nim takzvané „společné velení“, kam patří i Hamás, který však ve skutečnosti rakety neodpaloval. Izrael proto útočil jen na cíle Islámského džihádu.

Čtěte také

Odpoledne vyzval Egypt obě strany k příměří a Islámský džihád projevil zájem. Už ve čtyři začalo v Káhiře jednání, jehož se zúčastnily i Katar a OSN.

V půl sedmé večer Egypt oznámil, že klid zbraní vstoupil v platnost. Islámský džihád ho však nerespektoval, protože Izrael odmítl slíbit, že zastaví cílené atentáty, a obnovil ostřelování. Armáda proto znovu zaútočila na teroristické cíle. Ve čtvrtek ráno zlikvidovala čtvrtého velitele Islámského džihádu Alího Ghálího, který řídil raketový program hnutí a hrál zásadní roli i v současném ostřelování. Při útoku byli zabiti i tři další teroristé.

Gita Zbavitelová

Do čtvrtečního poledne armáda provedla více než 160 leteckých úderů. Teroristé odpálili přes 510 raket a zranili 32 Izraelců. Na palestinské straně je 25 mrtvých a 76 raněných, ale nejméně čtyři civilisty, včetně tří dětí, zabily rakety Islámského džihádu, které dopadly do Pásma Gazy. 

Až do čtvrtečního poledne žádný posun v jednání o příměří nenastal; Islámský džihád dál trvá na zastavení izraelských cílených útoků. Konflikt tak bude zřejmě delší.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio